Деякі аналітики з натхненням стверджують, що криза проходить і нас чекає зростання економіки. Відмінно, чи не так? Їхні опоненти навпаки — пророкують другу хвилю кризи. У порівнянні з нею перша повинна здатися дитячим садком. Погано, чи не так? Тобто що нас глобально чекає завтра, точно невідомо. У всякому разі, нам. Зате ми точно можемо сказати, що сталося з ринком аутсорсингу за минулий рік.

Який основний аргумент при обговоренні цін на дизайн / програмування? Криза ж, грошей немає. Хоча при цьому попит на створення сайтів і послуги фрілансерів за рік суттєво зріс. Відсотків на 30, якщо вірити статистам. Все через більш низьку вартість.

І справа не тільки в тому, що фрілансер зробить хороший сайт вдвічі дешевше студії. Хоча і це незаперечний плюс. Ринок SEO-послуг в рунеті за рік виріс майже вдвічі проти обіцяний 15-20%. Чому так?

Internet Killed the Radio Star

По-перше, велику роль відіграє наявність дешевого інтернету прийнятної якості у великої кількості людей. Зараз навряд чи когось здивувати тим, що батьки сидять на фейсбуці зі своїх ноутбуків по wi-fi замість того, щоб дивитися серіал. У містах-мільйонниках інтернетом користується переважна більшість платоспроможного населення. Тобто аудиторію блогів, форумів і соцмереж вже можна віддалено порівнювати з радіослухачами або телеглядачами.

По-друге. Просто порівняйте вартість реклами на радіо / телебаченні і контекстної реклами в гуглі.

Для інформації: прогін в популярному київському радіоефірі одного 15-секундного ролика вдень коштує близько $120, увечері — $140. За перший ролик в блоці додаємо 15%.

Вартість тритижневої рекламної кампанії на радіо буде коштувати близько $8.000. Це якщо не захоплюватися. Вартість цільового кліка зацікавленого клієнта в з пошуковика коштує $0,01—$2,5. Середня вартість кліка близько $0,1. За різними даними, до кінця здійснення покупки доходять в середньому 50-60%, ще 15-20% накручуються вручну. З згаданим вище бюджетом отримуємо близько 20.000 людей, які реально готові зробити покупку, якщо сайт дозволяє це зробити зручно.

Так, тут ще є по-третє. Інтернет-кампанії дозволяють точно вказати, кому потрібно показувати рекламу. Можна обмежити покази тільки денним часом і тільки аудиторії з потрібного нам міста.

Корисно це тим, що ми відразу відкидаємо всіх людей, хто точно не є потенційними клієнтами.

Разом ми отримуємо можливість чіткого зазначення цільової аудиторії і отже низьку вартість перетворення потенційного клієнта в реального (конверсія).

Підводні камені?

Скласти хороше оголошення не так просто, як здається на перший погляд. Правильно купити посилання і написати хороший текст для пошуковика теж завдання непросте. У всякому разі, для недосвідчених комрадів.

Багато компаній все більше експериментують з інтернет-рекламою. Виділяють більше грошей, чекають більшого. А якщо є купець, то буде і товар. Цілком можливо, що саме тому ринок seo-послуг і росте такими великими темпами.

Отже, привели ми клієнта на наш сайт. Реклама оплачена, народ йде. І тут раптово виявляється, що сайт у нас приблизно такий (так, на скріншоті сайт):

І тут (а бажано все-таки раніше) виникає завдання створити сайт, який би не заважав клієнту отримати бажану послугу або товар. А в ідеалі допомагав би зробити це зручно. І тепер люди, які витрачають по $8.000 на свою радіорекламу, починають торгуватися. І торгуються до останнього. А який аргумент використовувати найпростіше? Криза!

Так ось саме завдяки кризі, а не всупереч йому, люди стали більше уваги приділяти інтернету і замовляти більше сайтів і реклами. І витративши ті ж кілька тисяч, вони отримують більш високі результати, ніж на радіо / телебаченні.

Так що тепер можна сміливо в спілкуванні з замовником вести діалог приблизно так:

— Скільки? $5.000? Так ви що, криза ж! Звідки такі гроші?
— Еге ж, криза, і саме тому на інтернет потрібно витрачати більше грошей. Ефективність тут набагато вища. Більше вкладення — більше прибутку.
— (тягнеться за гаманцем) Куди платити?

Криза зменшила попит на товари. Зокрема, на високий ціновий сегмент. Постраждали девелопери, банки, автодилери. Штучно роздуті відсоткові ставки і взяті зі стелі ціни на нерухомість падають. І в даному випадку криза виступає в ролі коректора. Квартиру не куплять за $130.000? Можна чекати зростання, а можна продати її за 100.000 і повернути інвестиції з прибутком. З меншим, але це краще, ніж втратити гроші.

Так що криза має й позитивні сторони. Він стримає апетити і частково врівноважить попит і пропозицію. Майте це на увазі та не працюйте за ціною, яка вам нецікава. Знайте, скільки коштує ваша робота.

І пісня зі змістом для підняття настрою.

Коменти

Дедушка

Максим, где-то встречал подобные цифры. Пруфлинк, если снова встречу, покажу.

Максим Покровский

А откуда статистика?