В травні 2017-го в Києві пройде Євробачення. Традиційно кожного року логотип для конкурсу розробляє країна-учасник. Цей фірмовий знак буде використано протягом пари тижнів, а далі відправлено до архіву, бо наступного року розроблятимуть вже новий.

Цей рік не був виключенням, тож Україна представила свій логотип і гасло — це різнобарвне намисто і слова «Celebrate Diversity» («Шануймо розмаїття»).

Про наш логотип

Були різні варіанти:

…деякі доволі непогані:

І все б нічого, логотип на мою суб’єктивну точку зору в принципі непоганий. Але як завжди є одне але — ціна. На розробку логотипу і слогану було витрачено 1 місяць  і 420 тис. грн, що складає десь 14.500 євро за сьогоднішнім курсом.

Ці дані є відкритими, їх, як і всі останні дані, можна побачити у системі відкритих закупівель Prozorro.

В кінці грудня було укладено угоду про співробітництво, а першого лютого представлено готовий логотип. Розробники — київська компанія «Ре дизайн». До речі, сама творча концепція коштувала ще 48 тис. грн. (1600 євро).

Давайте розберемось, чи дійсно логотип і два слова можуть коштувати як половина квартири у Львові?

Про розробників

Хоча сайт держзакупівель і стверджує, що компанію було створено спеціально для розробки фірмового стилю для Євробачення завдяки злиттю двох дизайн-студій (Republique і Banda Agency), це не зовсім так.

Компанія з такою ж назвою і за тією ж адресою (Київ, вулиця Регенераторна, 4), а також з тим же директором існує як мінімум з 2014 року, її незмінний керівник — Денис Дикуша. Саме він підписував контракт з національною телекомпанією України в грудні 2016-го.

Збіг? Не думаю.

Сфери діяльності компанії-розробника такі:

  • Діяльність у сферах інжинірингу, геології та геодезії
  • Діяльність у сфері інжинірингу

Чесно не знаю, до котрої зі сфер діяльності варто віднести розробку фірмового стилю, тому прошу досвічених дизайнерів допомогти в коментарях.

Всього у розробці логотипу брали участь 11 компаній, які подали 23 ідеї для логотипу. Banda agency — відносно відома компанія, яка розробила рекламу для «Моршинської», «Великої кишені», L’Oreal, Puma і російського Яндекса.

Ось вони, герої нашого часу:

Рахуємо витрати

Логотип не найгірший, хоч і далеко не найкращий. Окрім самого знаку, фірмовий стиль складається з більш ніж 20 елементів дизайну: конверти, пакети, дизайн транспорту, білборди, станції метро і аеропорт, бейджі і тому подібне. Так зазвичай і робиться, і робота над кожним елементом займає деякий час.

Цікаві деталі: розробка бейджу зайняла у дизайнерів 2,5 години часу і коштувала 75 євро (30 євро на годину). До речі, 30 євро на годину іноді заробляє хороший досвідчений програміст, але далеко не кожен.

Як дизайнер у далекому минулому, я знаю, що бейдж із готовим дизайном логотипу, шрифтом і кольорами займає у дизайнера хвилин 20 часу. Тож неважко порахувати справжні витрати часу і сил.

Сумарно ціна питання склала 14,500 + 1,600 = 16,100 тис. євро. За оптимістичними оцінками насправді логотип обійшовся у 4.500—5.000 євро, останні 11.000 отримали за свою «роботу» працівники національної телекомпанії України, а якщо точніше — Павло Грицак, що її представляє.

Це все?

Не зовсім. Проблема не нова: звикла до подібного трешу Україна насправді сильно програє Британії, де на розробку логотипу олімпійських ігор 2012 року витратили 400 тис. фунтів. За тогочасним курсом це приблизно дорівнювало 550 тис. євро. А це в 37 разів більше, тож вітчизняним дизайнерам є куди рости!

Ось цей логотип:

Наостанок

Всі знають блакитну пташку з логотипу, Твітера, її придумали 2009 року і за неї заплатили 15$. У мене іноді складається дивне почуття, що паралельно існують кілька реальностей. В одній йде війна і топова компанія сама собі робить логотип, а в іншій — збиткова телекомпанія пиляє сотні тисяч і називає це «тендером».

Ось всесвітньо відомий логотип мільярдної компанії, який коштує як дві футболки Bershka:

Всього поганого.

Всі логотипи належать їх власникам. Всі дані взяті з відкритих джерел. Все буде добре.

Коменти

Ігор Яловецький

Логотип гівняний:( Краще б обрали із журавлем. А цей мабуть обрали, бо геїв хочуть підтримати. Нічого не маю проти геїв, але з таким підходом скоро почну їх ненавидіти.

Виталий

Да, оборжали фотожабами это отлично. Здесь есть галерея http://dnepr.info/news/v-internete-zatrollili-logo-gryadushhego-evrovideniya

Назар Токар

Ковбаса — основний мотив, і Тимошенко дісталось :)