Як і говорилося раніше, я спробую вирватися за межі сайту однієї тематики. Я іноді читаю книги і тому давно думав про те, щоб ввести рубрику, присвячену прозі, яка потрапляє мені в руки. Це можна голосно назвати рецензіями, але, щоб писати рецензії, потрібно бути як мінімум критиком зі стажем, курити сигари, пити абсент, гуляти Єлисейськими полями, носити пенсне і проводити вечори в задушливій компанії куртизанок.

На жаль, старе і затерте часом пенсне я загубив у черзі за ковбасою, а абсент в нашому магазині поблизу Херсонеса закінчився — його випили інші критики. Тому доведеться замінити рецензію оглядом, а абсент джином з льодом, щоб не ловити на собі косі погляди читачів і не менш косі погляди знайомих нам критиків з перегаром.

Кажуть, що книги розвивають людину. Нарівні з подорожами в нові місця, книга розширює кругозір і надає такий необхідний тонус мізкам сучасного сапієнса, оточеного культурою споживання і спрощення, які занемагають від нудьги.

Пам’ятається, в засніженому Петербурзі не було кращого часу, ніж час, проведений з книгою, коли з динаміків тихо шипіло джазом радіо «Ермітаж», а за вікнами світло настільної лампи вихоплювало самотні сніжинки. В термосі нудьгував куплений на розі Московського і набережної Фонтанки імбирний чай, а старий годинник відміряв третю годину. Замість усього цього мені пропонують подивитися камеді клаб з новинами і доповнити вечір тонким гумором «кварталу» і «тсн». Ні вже, вибачте. Це мої приємні спогади, ваші будуть, думаю, абсолютно іншими, але не менш приємними. Я бажаю вам знайти ту книгу, ніч з якою зможе дати вам щось нове і змінити ваше життя на краще.

Отже, друзі, час від часу я обіцяю вам писати сюди про книги, що мені сподобались, і ділитися своїми скромними думками щодо прочитаного. Про формат рецензії та оцінки книг я поки розмірковую, тому я буду радий вашим побажанням і відгукам про прочитане. А ще більше — вашим аргументованим відгукам на ті ж книги, які прочитаю я. Тобто я вважатиму віддам перевагу такому відгуку:

«Ви знаєте Едуард Тополь це звичайна белетристика, цей автор знайшов себе на хвилі перебудови, потрапив в струмінь завдяки йоум став популярним, нічого особливого з себе не являючи»

…ніж такому:

«Опа, треба почитати, дякую».

Бажаю вам приємного вечора і приємної компанії. І не забувайте відпочивати — пропрацювавши 10 годин поспіль я розумію, що забув. Іду відпочивати :-)

Коменти