Колись в скутому лютим північному місті я грів руки чашкою чаю і німіючими пальцями гортав «Три віку Окіні-сан» Валентина Пікуля. Пальці зігрілися, а інтерес до літератури про Японію лишився. Пізніше на запорошених полицях читального залу я знайшов книгу «Шлях самурая» і сьогодні хотів би розповідати вам про неї.

«Шлях самурая» або «Хагакуре» — це японський трактат, датований 17-18 століттями. Це не та книга, до якої встиг звикнути читач, тут немає зав’язки і кульмінації, це своєрідний паперовий блог про кодекс честі, що іменується «бусідо».

Про що книга

Хагакуре закликає істинного самурая жити так, ніби він уже помер. Самурай повинен бути готовий померти в будь-який момент, зберігши військову честь, це і є головною метою. Збірник складається з 11 невеликих книг з історіями з життя відомих на той момент людей, їх цитат, настанов і порад.

Як бачите, багато з написаного сучасному читачеві здасться більш ніж дивним. Не вдаючись в деталі, можна зробити висновок, що в ті часи в Японії було простіше стратити всіх учасників злочину, ніж розбиратися, хто з них винен. І часто так і робили.

Незважаючи на безліч японських термінів і складних імен, книга читається легко, прочитані поради (якщо не брати до уваги підготовку до героїчної смерті на полі битви) можна без труднощів застосувати в сучасному житті.

Зміст

Друга назва книги — «Про приховане в ли́сті», написана вона за спогадами й історіями, розказаними старим самураєм Ямамото Цунетомо, третім правителем земель Хідзен. Приховане в листі часто суперечить сучасним поглядам на життя. Наприклад, що не самурайська це справа — займатися мистецтвами. Вони мовляв для простих людей, а самураю потрібно вдосконалювати дух і тіло в боях.

Довгий час «Хагакуре» користувалася попитом тільки в клані Набесіма, а в решті Японії були популярні трактати, схожі на цей, але з куди більшою повагою до мистецтва. Наприклад, цитата про вірші з іншого трактату, «Будо Сесінсю»:

Хоча для бусідо в першу чергу потрібна сила і міць, володіти тільки ними — значить бути всього лише грубим самураєм. Тому самурай повинен знати грамоту і, якщо у нього є час, вчитися віршуванню й чайній церемонії.

Втім, недовго музика грала. І тут все зводиться до одного:

Самурай повинен перш за все постійно пам’ятати, пам’ятати вдень і вночі, з того ранку, коли він бере в руки палички, щоб скуштувати новорічну трапезу, до останньої ночі старого року, коли він платить свої борги — що він повинен померти. Ось його головна справа.

Читаючи «Хагакуре», я робив нотатки на полях, відзначаючи найцікавіші моменти. І ось вони…

Цитати з «Хагакуре»: про битви

Коли я зустрічаюся з ворогом, це нагадує перебування в темряві. Але якщо при цьому мій розум перебуває в спокої, він подібний до ночі, осяяної блідим місячним світлом. Якщо я починаю поєдинок в такому стані, я знаю, що мене не можуть поранити. Ось що відчуває воїн в мить істини.

Справжній самурай не думає про перемогу і поразку. Він безстрашно кидається назустріч неминучій смерті. Якщо ти вчиниш так само, ти прокинешся від сну.

Є стародавній вислів: залиш двері відкритими — і ворог вже біля них.

Я не знаю, як перемагати інших; я знаю, як перемагати себе.

Сміливість — це рішучість добиватися свого будь-яку ціну, всупереч самим несприятливим обставинам.

Принцип: «Спочатку переможи, потім бийся» може бути виражений двома словами: «Перемагай заздалегідь». Важко в навчанні — легко в бою.

Про навколишній світ

Крізь дим і туман все нагадує гори навесні, після дощу все нагадує ясний день. Щось не вдається розгледіти навіть в ясну погоду.

Якби ми відкидали будь-якого, хто одного разу робив помилку, то, ймовірно, у нас би взагалі не було корисних людей. Людина, що одного разу оступилася, поводитиметься набагато розсудливіше і принесе більше користі, тому що пережила каяття. Людина, яка жодного разу не помилялась — небезпечна.

Нам не личить легковажно звеличувати інших. Адже той, кого ми похвалили, будь він розумним або дурним, стає гордовитим. Хвалити — означає завдавати шкоди.

У спілкуванні з людьми важлива неупередженість. У твого співрозмовника щоразу має створюватися враження, що розмова з ним виключно важлива для тебе.

Той, хто знає дуже мало, буде мати вигляд знавця.

Як би пристрасно людина не бажала зробити світ таким, яким світ був сто або більше років тому, це неможливо. Тому важливо навчитися отримувати максимум з кожного покоління.

Заздрість, гнів і дурість — вади, які легко помітити. Якщо в світі трапляється щось погане, придивись, і ти побачиш, що там не обійшлося без цих трьох вад.

Про вміння

У мистецтві красномовства головне — вміння мовчати. Якщо тобі здається, що в якійсь справі можна обійтися без розмов, працюй, не зронивши ні слова.

Все своє життя старанно навчайся. Кожен день ставай більш майстерним, ніж ти був за день до цього, а наступного дня — більш майстерним, ніж сьогодні. Удосконалення не має кінця.

Є речі, які нам зрозумілі відразу ж. Є речі, яких ми не розуміємо, але можемо зрозуміти. Крім того, є речі, яких ми не можемо зрозуміти, як би ми не старалися.

Навіть поганий писар досягне успіхів у мистецтві каліграфії, якщо він буде наполегливо займатися, наслідуючи класичні сувії.

Про життя

Той, хто бачить з боку, дивиться вісьмома очима.

Бездоганна людина — це той, хто йде від суєти. Робити це потрібно рішуче.

До важливих справ слід ставитися легко. До несуттєвих справ слід ставитися серйозно.

Будь вірним поточній думці й не відволікайся. Замість того, щоб виснажувати себе багатьма думками, слідуй за однією, але дозволяй їй змінюватися від миті до миті.

Воістину, життя людини триває одну мить, тому живи і роби, що хочеш.

Жити і не робити помилок неможливо.

Жодна твоя справа не закінчиться успіхом, якщо ти не бачиш істини.

Цілеспрямованість народжує інші переваги.

Не потрібно бути весь час насторожі. Потрібно вважати, що ти вже мертвий.

Навіть якщо ти передбачиш собі вдачу, варто тобі зробити щось не так, і вона обернеться невдачею. І в той же час, якщо ти передбачиш собі невдачу, але вчиниш правильно, тобі пощастить.

Кажуть також, що слідувати по Шляху щирості означає жити щодня так, ніби ти вже помер.

Розум — це вміння розмовляти з людьми. У таких бесідах народжується нескінченна мудрість. Якщо хтось вважає, що ніколи не втратить розуму, це вже може бути проявом його старечого недоумства.

Якщо роздуми тривають довго, результат буде плачевним.

Коли світ поступово приходить в занепад, досягти успіху неважко.

Сенс чайної церемонії в тому, щоб очистити шість почуттів. Для очей є висять сувої і квіткові композиції. Для носа є пахощі. Для вух звуки окропу. Для рота — смак чаю. А для рук і ніг правильність форми. Коли п’ять почуттів таким чином очищені, розум очищається сам по собі.

Про дітей

Виховуючи хлопчика, перш за все потрібно заохочувати в ньому сміливість. З дитинства він повинен ставитися до батьків, як до господарів. Він повинен бути ввічливим, дотримуватися правил поведінки і стежити за своєю мовою. Він повинен проявляти терпіння, прислужувати людям і навіть правильно ступати, коли йде вулицею. У минулому дітей виховували так само.

І на останок

Застосовуйте знання з розумом. На шляху самурая пам’ятайте, що ми живемо в трохи іншому оточенні, ніж 200-300 років тому. Ось вам в подарунок веселе відео з «Теорії великого вибуху» на цю тему:

Коменти