В інтернетах назрів локальний скандал: інтернет-спільнота, де пасуться десятки тисяч молодих батьків, раптово стала полем бою його співвласників.

Осінь — саме час накритись пледом, занурити втомлені ноги в величезні кошлаті капці з вухами, а носом уткнутися в ноутбук і спостерігати, що відбувається на екрані. Вересень видався багатим на сюрпризи. Так в затишному українському інтернеті розігрується скандал: одні співвласники великого проекту, присвяченого молодим мамам, змінили паролі й платіжні реквізити, зробивши це «з метою забезпечення діяльності проекту». І залишили другу сторону поза проектом.

За іронією долі третій співвласник в цей час був у Туреччині, і тепер на фейсбуці на очах у всіх відбуваються обговорення з приводу, хто правий, а хто не зовсім. Сайт хоч і є топовим місцем спілкування українських матусь, але я дізнався про нього тиждень тому. Незважаючи на це, щоденна аудиторія сайту перевищує сотню тисяч.

Вгадайте, скільки з них залишиться там клубочитися після цієї історії?

Чому я взагалі згадав про цю новину? Я не мама, и здається не батько, сайт мені мало чим цікавий, а ставати його цільовою аудиторією я нині не маю наміру. Все просто: виносити сміття з хати — справа остання. Тим більше, що ціна будинку після цього зменшиться на третину.

Як все було?

Справа почалася з учорашнього заяви Діми Дубини на фейс про те, що співвласники поміняли всі паролі і реквізити на сайті й прислали лист з проханням знайти покупця на другу частку сайту. Почали сваритися ще навесні, справа затягнулася, а переговори ні до чого не привели.

Все ускладнюється ще й тим, що в 2010 році Дубина шукав інвесторів і продав половину свого сайту (рівно 50%) дніпровській студії 908. Сьогодні ж 908 залишилися власниками сайту без участі Діми.

Ось що пише сам Діма:

Не буду полоскати брудну білизну на публіці й розповідати про деталі конфлікту. Я впевнений, що в будь-яких конфліктах між близькими людьми / партнерами завжди винні обидві сторони. Тому пишу тільки про захоплення компанії.

Далі – факти і цифри.

Ми з Наташею запустили Клумбу в квітні 2008-го. 908 купили частку в проекті в 2010-му. З цього моменту розробка перейшла до них. Олексій Іванкин став технічним директором (CTO) проекту. Я з моменту заснування працював керівником проекту (CEO). Наташа з моменту заснування була головним редактором. Ми з Андрієм робили редизайн Клумби. Крім цього, Андрій виступав консультантом в питаннях розвитку бізнесу.

З жовтня 2010-го по квітень 2013 року наші відносини регулювалися двома документами:
1. Меморандумом про наміри — документ, підписаний восени 2010-го, джентльменська угода, що визначало деталі угоди і політику компанії.

2. Статутом ТОВ, директором якого з самого початку був Андрій Хорсев.ООО належить домен klumba.ua. Ніякої фінансової та операційної діяльності за ТОВ ніколи не велося.

В кінці березня 2013 року року у нас з 908 виник конфлікт.

У червні 2013, після трьох місяців переговорів і спроб залагодити конфлікт, було прийнято одностайне рішення про припинення розвитку проекту. Всі сторони підписали додаткову угоду до меморандуму. Троє співробітників київського офісу були звільнені, інші продовжили, як і раніше, працювати віддалено. 908 відмовилися від розробки, але також відмовилися і дати нам доступи до серверів.

З червня усіма сторонами підписувалися акти про виконання умов додаткової угоди, за яким жила Клумба. Ми зі свого боку жодного разу не порушили умов цієї угоди з партнерами. Відповідно до меморандуму я був і досі керівником проектом. Жодного іншого узгодженого всіма сторонами рішення немає.

16 вересня, в понеділок, Андрій Хорсєв повідомив нам поштою, що бере керування проектом на себе. Тоді ж ми виявили зміну платіжних реквізитів, паролів до пошти і доменів.

Причина цього важкого конфлікту в рівних частках. Ми всі перебували в тій ситуації, коли єдиний шлях — домовитися. 908 втомилися домовлятися і, прикриваючись інтересами компанії, зробили захоплення.

Все, що відбувається з клумби з 16 вересня, відбувається без нашого відома і згоди.

Google підливає масла в вогонь, з пошукової видачі вчора випало 85% сторінок. А Яндексу норм — у них в індексі більше сторінок, ніж у гугла, небачене раніше чудо.

Незважаючи на те, що до єдиної думки співвласники не прийшли протягом майже півроку і навряд чи прийдуть зараз, годівля тролів триває.

А він йому що?

Після сентябрського путчу відвідуваність «клумби» повинна випробувати всі принади поганої рекламу. Спочатку народ повалить цікавитися, що це таке, а через місяць заб’є й піде шукати інші батьківські сайти, яких і так розвелося хоч греблю гати. Оцінений три роки тому в 248.000 $ сайт місяць тому можна було оцінювати на куди більшу суму. Сьогодні — не факт, що співвласники зможуть продати ресурс за початкові гроші.

Дивно, що питання про «захоплення» взагалі сплив в інтернетах. Яблучна компанія після факапуа з пластмасовою дзвонилкою подешевшала на пару мільярдів, що вже в такому випадку говорити про якісний місцевий союз вихователів та декретних рукодільниць.

В коментах з’являються думки експертів, які знають більше за інших і вже їм-то відомо, як вирішити ситуацію:

comment

Радує, що люди вчаться писати “в Україні” замість “на”:

comment-ukrain

Олександр Дубина, тато Дмитра пропонує свій радикальний метод вирішення сіутаціі:

В результаті Олексій, Андрій, Дмитро і Наташа швидше за все будуть на слуху ще якийсь час, і за цей час їх встигнуть обговорити і присудити їм багато вад і помилок. Правда залишиться одна — чим менше людей задіяно в проекті, тим краще.

Коменти

Александр Холодов

Вижу, вам понравилась моя ссылка на куб)

Назар Токарь

@Александр Холодов, прекрасное видео :). Это же Moonlight? Как полностью называется? Я на ютубе это видео так и не нашел…

Роман

Ну с клумбой все понятно. А вот чему радоваться при произношении “В Украине” не понимаю. Это же не происки коммунистов так говорить. Это веками так сложилось. Просто тупоголовые переименователи не посчитали нужным уточнить, откуда собственно это пошло? Мы же не говорим “в Дальнем Востоке” или “В Куриллах”… Я где то читал что слово Украина схожа по звучанию со словом Окраина. (типо Окраина России) Возможно с этого пошло “На Украине”…вот=) Ну допустим она теперь не “окраина” России и чё?…

Назар Токарь

@Роман, на Куриллах и на Кипре потому что на острове. Этимология слова “Украина” никак не связана со словом “окраина”. Но пост впрочем не о геополитике.

Антон

ёпт, нашли что делить …
ну как обычно тут надо смотреть с обоих сторон – наверняка причина была глубже, начиная с операционных вопросов …
сценарий ссоры №1:
одна сторона херачит в поте лица (2-3 человека в день по 8 часов), а вторая сидит траву жуёт … типа мы тут самые умные, оперируем процессами, недовольство первой стороны растёт и вызревает конфликт
Выход: разграничить на бумагах сферы ответственности, делить пропорционально все расходы и прибыли
сценарий №2:
кто-то где-то потыривает бабки, либо избегает вложений в проект.
Выход: тихо и молча расходиться.
А в такой ситуации реально в выигрыше будет тот, кто купит 100% проекта, когда он из-за ссоры упадёт в цене … поднять посещаемость можно будет легко, а проигрывают в итоге от этого оба бывших учредителя, но не инвестор …. как говорил кто-то из америкосовских миллиардеров-инвесторов “Самое лучшее время покупать, когда в стране какие-то потрясения и все стремятся продавать за бесценок, в идеале (как бы это не звучало бесчеловечно) покупать нужно когда идёт революция и на улицах льётся кровь, а люди поддаются панике.”

Назар Токарь

@Антон, это точно, когда происходят волнения, то и недвижимость, и ценности падают в цене. Ну а здесь мы не знаем, в чем была суть разногласий весной, об этом речи не шло. Видим только результат, из-за которого цена ресурса неслабо упадет.