Привіт, користувач. Думаю, ти хочеш знати, як користуватися інтернетом анонімно. Саме тому ти тут. Отже, як залишатися анонімним в інтернеті?

Ми хочемо зберегти безпеку як свою, так і своєї сім’ї, а іноді зберегти таємниці від своєї ж сім’ї, а ще від держави, партнерів по бізнесу, банків. Комусь може бути просто неприємно засинати з думкою, що все його життя вже збережене десь на сервері в Каліфорнії або Москві.

Навіщо бути анонімним?

Все, що ти робиш за своїм комп’ютером, зберігається і дбайливо зберігається, потім фільтрується і сортується. У систем аналітики (Google Analytics, BigMir, Яндекс.Метрика, Liveinternet) і провайдерів є портрети кожного з мільйонів користувачів мережі: стать, вік, інтереси, страхи, улюблена музика і фільми, політичні пристрасті, хто кому і з ким зраджує, яку порнуху дивиться, скільки заробляє, який шоколад їсть. Цей портрет включає всі дані, які ми хоч раз залишали в мережі, і динамічно оновлюється.

Деякими з цих даних системи аналітики діляться з адміністраторами, інакше б вони ними не користувалися.

яндекс метрика

Мобільні оператори теж з деякого часу записують 100% розмов і повідомлень і теоретично вся ця інформація може бути систематизована і безконтрольно використана.

Якби Аарон Шварц не розповідав всьому світу про свої наміри, а просто робив свою справу, ніхто просто не знав би, на кого подавати до суду.

Ти качаєш фільми, порно й музику з серверів, які ведуть 100% логів твоєї діяльності. Ти заходиш на сайт через свого провайдера або мобільний інтернет і всі твої ходи записані. І часто ще до того, як ти щось встиг зробити.

Частково тотальний контроль і визначає хвилеподібний успіх месенджера Telegram, який обіцяє повне шифрування спілкування.

безопасный telegram

Чи потрібно боятися всього підряд? Ні — в умовах мільярда користувачів стежити за інтернетом стає все складніше, тому основні правила можуть захистити тебе, а дотримуватися їх нескладно. Так що головне завдання — не привертати до себе уваги, адже все одно всі дії будуть записані. Це й візьмемо за основу.

До речі, розглядати хлопчиків-дівчаток, які намагаються з’ясувати, чи зраджував їм коханий, читаючи переписку в Whatsapp, ми не будемо.

Менше соцмереж

Більшість секретної та приватної інформації людина готова розповісти сама. Номери карток, коди з смс, дні народження й відповіді на секретні питання зловмисник може дізнатися у абсолютно незнайомої людини при правильному підході дуже швидко. Своє досьє ми добровільно викладаємо в соцмережі: день народження, свята, захоплення — все доступно і зазвичай всім.

До речі, Кевін Мітнік став одним з найвідоміших хакерів не тому що ламав програми або сайти, а тому, що викликав до себе довіру й люди самі давали йому доступ до всього, чого він хотів.

Соцмережі змагаються в правильності імен та даних, для зміни імені вимагаючи, наприклад, фото з паспортом. Одна справа, коли ці дані використовуються для забезпечення безпеки і зовсім інше — якщо їх використовує зловмисник, який отримає доступ до баз даних соцмережі. Зловмисником може бути й держава.

Тож обмежуй дані, які викладаєш де-небудь, фільтруй, що й кому говориш.

Не пиши зайвого

Розділяй та володарюй: з десятка мільярда повідомлень, що відправляються щодня в месенджери, соцмережі та смс фільтри виділяють ключові слова: імена президентів, назви зброї, контактні дані та певні словоформи, які можуть використовувати люди з небезпечними планами.

Звучить смішно, але саме в цій простоті й криється суть. Щоб не викликати до себе зайвої уваги, можна обмежити використання тих чи інших слів.

І взагалі не засмічуй інтернет сміттям: недавно в інстаграмі нарахували 57 млн ​​селфі.

Користуйся VPN

Казахстан заборонив жж, Туреччина — твіттер, Китай взагалі — половину всіх сайтів. Люди у відповідь навчилися користуватися VPN. Китай же навчив провайдерів блокувати весь VPN-трафік, незалежно від змісту. Протистояння триває.

VPN (Virtual Private Network — віртуальна приватна мережа) це назва технологій, що дозволяють забезпечити одне або кілька мережних з’єднань поверх іншої мережі (наприклад, інтернету).

У світі є тисячі VPN-провайдерів. Це компанії, які надають свій сервер в оренду. Підключившись до нього, весь трафік користувача переправляється спочатку на нього й лише потім — на потрібний сайт або сервіс.

Більшість таких служб обіцяють відсутність запису активності й шифрування даних. Тобто отриманий запит буде відправлений далі й дані про те, звідки він прийшов, ніде не збережуться. На жаль, перевірити, чи так це, практично неможливо. Звичайна ціна за VPN — 5-10 $ на міс.

Фактично VPN — це посередник і ніхто не заважає використовувати не один, а кілька серверів. Так, подвійний VPN буде відправляти запит через два сервера, потрійний — через три. За умови шифрування даних і анонімності серверів подвійний VPN може практично гарантувати безпеку даних, але такі системи часто використовуються зловмисниками.

Плюси: недорого і відносно безпечно.

Мінуси: чи є логування, дізнатись точно неможливо. Часто ip-адреси популярних VPN-сервісів є в базах публічних проксі й доступ до деяких сайтів може бути закритим або обмеженим. Наприклад, редагувати вікіпедію з деяких VPN заборонено.

Постав TOR-browser

TOR — це фактично звичайний Firefox, в якому весь трафік йде через інших користувачів і шифрується. Це мережа з безлічі невеликих VPN-серверів, де кожен з них — це користувач мережі. Через твій браузер теж буде відправлятися чийсь запит і відповідь на нього, але що в ньому — ніхто або майже ніхто не знає.

tor анонимный браузер

PirateBay теж випустив власну збірку Firefox і назвав її піратським анонімним браузером, я писав про нього раніше.

TOR вважається анонімним браузером. Втім, це дивно, адже як його розробка спонсорувалася США й навряд чи заради спокою своїх громадян.

Плюси: передача трафіку через безліч анонімних каналів.

Мінуси: сумнівна історія створення.

Блокуй рекламу й лічильники

На рекламні посилання повинні натискати, тож перед тим, як показувати рекламу, гугл, яндекс, bing або хто-небудь ще спочатку збирають про користувачів максимум доступних даних, щоб знати, на яке посилання він швидше натисне і принесе гроші.

Зберігається й аналізується історія пошуку, листування в Gmail, мейлру або Яндекс.Пошті, браузер відправляє «анонімну» статистику про набрані коментарі або відвідані сайти. Таким чином, навіть якщо на сайті немає лічильника, його відвідування буде зараховано.

Щоб хоч частково захистити свої інтереси від інтересів великих компаній, я рекомендую використовувати блокувальники реклами та лічильників.

Основні з них:

Ними не дарма користуються десятки мільйонів людей. Для глобального контролю є GlimmerBlocker і Admuncher.

До речі, з творцем AdBlock я якось поспілкувався.

Шукай анонімно

Історія пошуку зберігається за замовчуванням і якщо вона не потрібна (а я не можу уявити ситуацій, коли вона може знадобитися комусь з добрими намірами), її можна вимкнути.

В Google можна відключити історію пошуку так:

  1. Відкрити google.com/history
  2. Зайти в налаштування пошуку (колесо налаштувань)
  3. Клікнути «вимкнути історію пошуку»

disable google search history

В підсумку

Ці правила — не панацея, створити повністю анонімний бразуер не вийде. Але зберігати здоровий глузд і безпеку своїх даних — важливе завдання для кожного з нас.

Коменти

Dima

я этим пользуюсь, тор очень медленный

Назар Токарь

@Dima, ага, ну-ну.

Wladimir

@Dima, Шифрование в Tor проходит через сотни нод и каждой соответственно отдаётся часть скорости, поэтому так и не быстро

Nesterov S

Назар я тут у тебя немного поспамлю! :))
new browser Globus
VPN+ TOR+ Firewall

mobile version
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.globus.vpn
https://itunes.apple.com/en/app/globus-pro-vpn/id903074490?mt=8
Разработчики сделают только VPN позже платной
Щас в бета-версии всё бесплатно
Пользуйтесь на здоровье.

Назар Токарь

@Nesterov S, если юзать TOR, это уже анонимно, но только если у тебя нет троянов на машине.

Антон

@Назар Токарь, что безопаснее тор или
vpn globus браузер

Назар Токарь

Вторым не пользовался, не знаю.