У Китаї посилена увага приділяється високих технологій. Так минулого року там відключили Gmail, а тепер ввели заборону і на месенджер Telegram.

Приводом для блокування послужило, що «за допомогою сервісу захисники прав людини координували атаки на Комуністичну партію і уряд країни», як би абсурдно це не звучало.

Еудупкфь заблокирован в Китае

Telegram цікавий тим, що, на відміну від WhatsApp, шифрує передачу даних, встановлюючи захищений канал зв’язку між співрозмовниками. Історія повідомлень зашифрована, а з додатковими настройками можна спілкуватися в захищеному чаті, де повідомлення будуть автоматично віддалятися через вказаний проміжок часу.

Докладніше про телеграм я вже писав раніше.

Програмою ймовірно користувалися кілька юристів, які були репресовані за підозрою в нелояльності до керівного режиму. Інші аналогічні сервіси Kakao Talk і Line, колись популярні в Азії, уже більше року як також заблоковані в Китаї. Китайська влада завзято стежить за комунікаціями і той чи інший сервіс може потрапити під фільтр, якщо не встановить своїх серверів на території цієї країни.

До речі, Skype успішно це зробив і співпрацює з владою, працюючи через проксі tom.com.

Побічно таке блокування свідчить, що китайська влада не може відстежити шифровані повідомлення в Telegram і прочитати їх.

Крім того, приблизно з початку блокування на сервера Telegram в Південно-східній Азії почалася потужна DDoS-атака в 200 Гб/сек, що можна порівняти зі спробами 200 млрд користувачів щось написати щосекунди. Мережа розподілених заражених джерел налічувала до 100 тисяч машин. Якщо вірити блогу розробників, тільки 5% користувачів Телеграма з Південно-Східної Азії, Океанії, Австралії і частини Індії випали з мережі, інші змогли продовжити користуватися повідомленнями, хоч і з меншою швидкістю.

Перевірити, чи заблокований той чи інший сайт, можна на смішному для нас і несмішному для китайців BlockedInChina.

Коменти

Николай

Правильно давайте во всем мире заблокируем, можно блокировать все подряд, но через купленный прокси сервер на сайте … можно всегда легко оставаться на связи в телеграм не задумываясь о нашем непобедимом государстве.

Роман

Заблокирован только сайт, а сам Telegram, как ни странно, отлично работает как прежде

Назар Токарь

@Роман, думаю, разработчики уже нашаманили, чтобы он работал через безопасные прокси. Ну а peer-2-peer фактически и не требует сервера, соединение идет напрямую с пользователем.

Константин

Комментарий не по теме – При прокрутке этой страницы до комментариев, блок “Сейчас обсуждают ” идет поверх рекламы гугл.

Назар Токарь

@Константин, никак не дойдут руки поправить, спасибо :)

Константин

@Назар Токарь, Спасибо за полезную информацию.

Назар Токарь

@Константин, уже исправил :)

Вадим

>История сообщений не хранится на серверах сервиса

именно там она и хранится, в отличие от вацапа и вайбера, у которых не хватило ума сделать бекапирование при смене девайса. А телеграм в этом плане вышел в лидеры – сменил девайс, вставил симку и вот они твои чаты и медиа-файлы.

Назар Токарь

@Вадим, да, точно. Но в WhatsApp есть резервное копирование в iCloud, это и есть хранение истории в облачном сервисе.