На DuckDuckGo список анонімних пошукачів і закінчується. Чому? Та тому що практично будь-який пошуковик збирає про вас інформацію: що ви шукаєте, в який час, з якого комп’ютера, в якому браузері і так далі. З цієї інформації можна зібрати повний опис будь-якого користувача гугла.

Можна з точністю сказати, що в гуглі зберігаються більш-менш докладні профілі кількох мільярдів осіб:

  • стать;
  • вік;
  • рідна мова;
  • місце проживання;
  • ім’я та прізвище;
  • дата народження;
  • інтереси, хобі;
  • історія роботи;
  • де і як ви проводите вільний час;
  • хто, коли, кому і з ким зраджував;
  • родинні, сімейні зв’язки тощо…

Друга копія цих даних зазвичай зберігається в Facebook. Звичайно, ми не стоїмо на місці, тому кожен день ці дані оновлюються й уточнюються. Крім пошуку, для збору даних використовується статистика з Google Analytics.

Я думав, що завдяки блокуванню лічильників можна уникнути “щоб тебе рахували”, але ніт. Розповім на прикладі. Відкрив на якомусь сайті посилання на інтернет-магазин стільців. Подивився і закрив. Але вже на наступній сторінці всі рекламні банери були заповнені рекламою цього магазину. Лічильники були відключені, звичайно ж.

Робимо неприємний висновок: крім пошуку, соцмереж і лічильників, Google також збирає дані прямо зі свого браузера Chrome, інших пояснень я не бачу.

Тепер про головне: DuckDuckGo не зберігає інформацію про вас. Я скористаюся наочним прикладом: давайте розглянемо одну і ту ж посилання на вікіпедію. Як вона виглядає в DuckDuckGo:

duckduckgo поиск

Ось що відбувається в Google:

duckduckgo поиск google

… а ось що – в російському Яндексі:

duckduckgo поиск яндекс

Що це за картинки? Це означає наступне: в пошуковику типу гугла перед тим як перейти на сайт з результатів пошуку, ви завантажуєте невидимий скрипт, який “записує” вашу дію. Після цього ви відкриваєте сайт і думаєте, що нічого не сталося. Тим часом в скарбничку ваших інтересів додасться ще один рядок.

Крім цього, Google Analytics або Яндекс.Метрика (яка досі працює на багатьох українських сайтах) збирає “карту кліків”: це коли записуються всі ваші кліки руху мишею. Будь-які дії зберігаються і аналізуються, а адмін сайту може переглянути історію ваших переміщень по своєму сайту, куди ви кликали, в яких формах що набирали, чим цікавились…

Йому також доступна повна статистика інтересів аудиторії:

duckduckgo яндекс интересы

За багатьма параметрами пізніше можна відстежити ваш настрій, емоційний стан, втому, ще щось. Як? А просто: раніше ви шукали доставку піци, а сьогодні гуглите депресію або повій. Значить, таки щось трапилося.

Іноді навіть не потрібно міняти пошукові фрази: те, як ви рухаєте курсором, як швидко відкриваєте посилання, чи трясеться у вас рука, скажуть про вас значно більше, ніж пошукова фраза. А все це теж зберігається.

Ймовірно, найбільш правильним рішенням для тих, кому важлива безпека, буде використання браузера TOR з повним блокуванням всієї реклами та лічильників, і пошук через анонімний пошуковик.

Що цікаво, я нещодавно помітив, що залежно від обраного в DuckDuckGo регіону змінюється пошуковий партнер: для Росії це Яндекс, а в інших випадках – Bing.

duckduckgo регион

Шукає, до речі, нормально, нічим не гірше гугла.

Пам’ятаєте, я вже писав про анонімний пошуковик DuckDuckGo?

Впідсумку

Не можна сказати, що зберігання інформації про вас – це погано. Це або “все одно”, або “погано”. Чому не добре”? Тому що боротися з депресією Google вам не допоможе, швидку за вас не викличе і ваші проблеми не вислухає.

Тільки збере і запише все уважно і піде собі далі. А як ці записи потім будуть використовуватися – ніхто не знає. Точніше, знає – щоби вам щось продати.

Коменти

Виталий

Все эти данные потом продаются кому угодно. Цели? У всех разные. Кто-то в рекламных целях, кто-то даже для статистики, ну а кто-то и для слежки. Гугл конечно говорит что он никому никогда эту информацию не передаст, а только использует для контекстной рекламы, чего нельзя сказать за Яндекс, там уже давным давно все “не только для рекламы “. Вообще есть крутая книга на эту тему, как раз для паранойиков, называется “За стеной фильтров. Что скрывается за интернетом “. Может название не много другое. Есть в русском переводе. Рекомендую для общего образования.