Енциклопедію українською мовою було засновано 2004 року, і з того часу тут написано 677 тисяч статей, а її сторінки переглядають 50 млн разів щомісяця. Сьогодні це — найбільша в світі україномовна енциклопедія, яка посідає шосте місце за темпами розвитку серед 295 мовних розділів.

Про Марафон

До святкування дня народження громадська організація «Вікімедіа Україна», яка опікується нашим мовним розділом, провела триденний вікімарафон з написання нових статей. В ці дні читачі Вікі, які ще не дописують до неї, мали змогу поспілкуватись із досвідченими користувачами і адміністраторами енциклопедії, дізнатись, як вона працює, а також написати свою першу статтю.

Всі заходи проводились безкоштовно, а вікізустрічі провели у 33 населених пунктах України: від Сєвєродонецька до Львова і від Одеси до Глухова, що на кордоні з Росією. Зустрічі проводились у бібліотеках, університетах, ліцеях, коворкінгах і навіть в кафе.

Карта проведення зустрічей:

Вікіпедисти зі стажем ділились досвідом роботи над вільною енциклопедією, допомагали оформлювати статті. Взяти участь в заходах можна було і з дому, але на місцях дописувачі отримували сувеніри від організаторів і навіть печиво із символікою Вікі :). До того ж такі зустрічі виявились хорошим приводом познайомитись і обмінятись досвідом.

Ідею проведення Вікімарафону запропонував Ігор Костенко, вікіпедист, Герой України за півроку здо загибелі на Майдані.

Про що писали на Марафоні?

До участі запрошувались всі без винятку: необхідно лише написати нову статтю на будь-яку тему або вибрати тему зі списку. У Вікіпедії є списки «червоних посилань» — це статті, на які посилаються вже написані статті, але які ще не написані. Кожен охочий міг вибрати таку тему зі списку.

Головними правилами було:

  • статті мають відповідати критеріям значимості, про свого кота писати не можна (хіба що він світова знаменитість);
  • стиль написання має бути нейтральним без упередженості;
  • дані мають підтверджуватись авторитетними джерелами;
  • статті не повинні порушувати авторського права.

Цікаві факти про українську Вікіпедію

2010 року з України читали найбільше російську (70.5 %), англійську (13.2 %) і українську Вікі (11.8 %). 2017 року російська хоч і зберігає лідерство, але вже має менше 50%, а українська і англійська — приблизно по 20%.

  • За 28—30 січня 2017 року було написано 1982 статті, 165 учасників писали статті вперше.
  • За Вікімарафон було зареєстровано 600 нових учасників.
  • Українська Вікі посідає 16 місце в світі за обсягом статей і третє серед слов’янських мов.
  • Кожні 7 хвилин на Вікі з’являється нова стаття українською мовою.
  • За кількістю завантажених фото монументів Україна посідає друге місце в світі, на першому — Німеччина.
  • Якщо всі статті української Вікі роздрукувати, їх об’єм перевищить 325 томів Великої радянської енциклопедії.
  • В грудні українська Вікі посіла шосте місце в світі за темпами зростання з 295 мовних розділів.

Найбільше дописувачів до української Вікі живуть у Києві і на Львівщині:

Підсумки

Українська Вікіпедія кілька років поспіль активно росте, за 6 років її відвідуваність і кількість редагувань збільшилась на 100%. Кількість читачів також росте, зазвичай це відбувається навіть без відома читача: коли він шукає щось в інтернеті українською, то Google показуватиме результати цією ж мовою.

Серед дописувачів є багато тих, хто намагається прибрати неприємну інформацію про себе. Наприклад, є користувачі, весь внесок яких складається в редагуванні статей про Віктора Медведчука або Петра Порошенка. Часто можна зустріти народних депутатів, які прибирають неприємні відомості про себе зі статей.

Для того, щоб контролювати об’єктивність даних, над Вікіпедією працюють близько 400 патрульних і 40 адміністраторів, які щодня цілодобово перевіряють правки і відміняють зміни, якщо вони не є об’єктивними. А найбільш активних вандалів — блокують. Чим більше людей читає і пише на Вікі, тим легше зробити її об’єктивною і неупередженою.

Тож долучайтесь!

Фото: Вікімедіа Україна, Віктор Семенюк, Оксана Бучко. Діаграми: Вікімедіа, Юрій Пероганич.

Коменти

Denis Zakharov

Очень интересная статья, спасибо! Понравился интерес к песоне Дзидзьо :)

Назар Токар

Він на рівні з Тарасом Шевченком, Порошенком і Лесею Українкою. Сучасні герої :)