Безперечно, найбільш знакова подія нещодавної мобільної конференції у Барселоні — повернення легендарного апарату Nokia 3310 у оновленому форматі. Культовий телефон 2000-х отримав новий дизайн та функції, однак дізнаємося, чи достатньо цього буде для того, щоб хоча б трохи наблизитися до легенди.

Дизайн

Якість дизайну — справа дуже індивідуальна. Недарма є приказка «Кому й кобила дружина» :). Слід визнати, що суб’єктивно дизайн нової Nokia виявився непоганим. Більш того — у темно-синьому кольорі видно родові риси пращура. Зі слів користувачів, яким вдалося потримати телефон у руках, можна зробити висновок, що наживо телефон теж викликає приємні тактильні відчуття.

Звичайно, на фоні сучасних смартфонів з великим дисплеєм, нова Nokia виступає у ролі бридкого каченяти з апаратними кнопками (так-так, сенсорного екрану тут немає), однак рівень пристрою — не сучасні iPhone, а інші «кнопкові» апарати.

Як не дивно, вони досі популярні — за минулий рік було продано майже 400 мільйонів таких гаджетів, тобто кожен 17-й житель планети отримав новий апарат.

Функціональність

Пращур оновленої 3310 не мав навіть WAP-браузеру, однак користувач зразку 2017 року став набагато вибагливішим, аніж власник телефону на початку сторіччя.

Судячи з відгуків, дисплей у новому телефоні на високому рівні, він має яскраві кольори та добре показує зображення навіть при яскравому світлі. Це можна вважити плюсом.
Програмне забезпечення пристрою базується на платформі Series 30+, і, погані новини, — функціонально вона не сильно змінилася з часів Nokia 6230.

Ось короткий список переваг нової моделі:

  • Камера на 2 мегапікселі із простим спалахом,
  • Bluetooth,
  • FM-радіо,
  • архаїчний браузер,
  • підтримка карт microSD до 32 Гб,
  • акумулятор на 1200 мАг.

Телефон не підтримує ні 3G, ні Wi-Fi. Ми хотіли б опублікувати тут докладну таблицю характеристик, однак усі особливості пристрою вмістилися в одне речення.

Що у підсумку?

Ціна телефону — 49 євро. Пристрої з подібним функціоналом можна купити за 500-600 гривень, що складає приблизно 16-20 євро. Чи не велика переплати у 3 рази за ностальгію?

Новим власникам бренду Nokia можна було навіть не змінювати корпус телефону зразку минулого десятиріччя, лише адаптувати функціонал девайсу до вимог ринку. Додайте 3G, встановіть більш сучасну платформу з підтримкою додатків та зробіть можливість роздавати інтернет через wi-fi – і ось перед нами зразок сучасного гаджету.

Якщо б подібний телефон вийшов у 2007 році, він би був хітом, однак зараз, у 2017-му, коли, деякі оператори навіть перестають підтримувати 2G, нова Nokia — це застарілий пристрій з необґрунтовано завищеною вартістю.

Коменти

Oleksan

Одна надія, що пролетівши зі своєю глупуватою прем’єрою, ці HMD Global схаменуться і таки відродять кнопки, на які вже безліч людей втратили будь-яку надію. Безсумнівно у багатьох є потреба мати телефон не для гламуру, а для життя — відповідати мокрими пальцями, не думати чи доживе батарея до вечора, не «лопату», але й не «міні». І при цьому синхронізувати контакти в хмарі. От і все.

Назар Токар

Якщо питання у батареї і мокрих руках, то той же Xiaomi Redmi 3S при ціні в 100 євро тримає заряд пару днів і має напрочуд хороший екран. З іншого боку, скинути дзвінок, не дістаючи телефон з кишені, можна лише кнопками. Головні плюси 3310 все ж втратив, а нових не отримав. Тому нічого путнього з того й не вийшло.

Anton

Весь прикол в том, что телефон по легендам был практически неубиваемый. Ну по крайней мере у меня не было, но тот же смарт жене, который я купил (Uhans A101s, как раз слоган “Salut to Nokia 3310”, купили ещё до известий о реинкарнации) по ударостойкости сравнивали с этой 3310, но правда в ролике 3310 после падения с 3-го этажа не включилась, а Юханс попытался даже с погнутой батареей и треснувшим дисплеем несмотря на ГориллаСтекло. :)
Вот и интересно – какое же возвращение легенды вышло? :)
А то что нужно было бы добавить … ну так а смысл добавлять 3G без большого дисплея? Куда девать кнопки, если дисплей увеличить? Как сохранить преемственность стиля прошлой модели? В любом случае больше 1000 грн/35 баксов просить за такой телефон просто тупо :) Хотя сейчас продают через телемагазин (недавно попал на ТВ, посмотрел пару реклам) “Бабушкофоны” … так там цены вообще жесть, до полторушки … ну и ничего :)

Назар Токар

Це скоріше просто історія і ностальгія, не більше. Як бачите, камбеку не вийшло. Ціна висока, функції ті самі, десятки конкурентів. Це вам не 2004-й.?

Denis

Антон, проблема в том, что многие операторы тупо начинают переставать поддерживать сеть 3G. Новые ОПСОСы вообще на базе 3G строятся без поддержки 2G (самый ближайший пример – кажется, сеть Йота в России). Да и в 3G кодеки лучше, связь приятнее. Конечно, мы говорим о новрмальном операторе:)
И главное – думаю, что были бы пользователи, которые брали телефон как связку с планшетом. Я бы точно:) Ну, тут еще и Ви-Фи нужен.
Модуль 3G не так уж много стоит. Особенно, если учесть, сколько ломят за поделку.
Я очень ждал анонс этого телефона, а по факту получилось, что он тупо не подходит под мои минимальные потребности.

Максим

Интересно, это опять китайское УГ будет?! Или все-таки нормальный производитель?! За 49 евро не хочется брать галимого китайца, у которого, как и у макрософака руки непонятно откуда растут!