Пам’ятаєте історію успіху Airbnb? Суборенда, п’ять пачок пластівців, два студента — і за 7 років цілеспрямовані дизайнери перетворили безперспективний стартап в компанію світового масштабу.

EBay існує в рази довше — цієї осені йому виповнюється двадцять. На честь круглої дати давайте простежимо хронологію подій, які зробили інтернет-аукціон eBay майданчиком для мільярдів угод, однойменну корпорацію — лідером галузі, а її засновників — одними з найбагатших людей планети.

Ця історія почалася ще в минулому столітті, 1995 року. Поки вся Америка святкувала День праці, 28-річний програміст, нащадок іранських іммігрантів П’єр Омідьяр писав код для свого сайту AuctionWeb. До того моменту П’єр вже мав власний стартап «Ink Development», пов’язаний з жестовим управлінням ПК, але зосередив зусилля на створенні торгової платформи. І, як виявилося, не прогадав.

Першим лотом аукціону стала лазерна указка, до того ж неробоча. Але на кожен товар, як відомо, є свій покупець, тому указку за 14,83$ купив колекціонер поламаних вказівок. Що тут скажеш — доля.

Перша угода послужила хорошим стартом, на AuctionWeb реєструвалися нові користувачі, залучені вигідними умовами: відсутністю комісії. Омідьяр тим часом роздумував про принципи роботи проекту, але розумів, що для повноцінного розвитку потрібен більш досвідчений управлінець. У пошуках талановитого CEO він звертався навіть до Стіва Джобса, що якраз лишився без роботи. З чуток, Джобс майже погодився, але в останній момент віддав перевагу поверненню до Apple.

Пьер Омидьяр ebay

1996 року було введено комісію в розмірі 6% від вартості угод (на відміну від 35% на інших мережевих аукціонах), і вже до літа обсяг продажів на AuctionWeb досяг 7,2 млн $. Це вдалося переважно завдяки правильно обраній тактиці розвитку компанії.

По-перше, Омідьяр звільнився з основної роботи q повністю присвятив себе новому проекту. Тим паче, що доходи від нього перевищили колишню зарплату. По-друге, найняв першого співробітника в компанію, а незабаром і другого. По-третє, орендував приміщення для офісу. Цікаво, що Кріс Агарпео досі працює в eBay, а будівля в Сан-Хосе, де розташовувався перший офіс, повністю належить корпорації.

Легенда про створення

На цьому етапі цікаво згадати кілька нюансів:

  • Спочатку AuctionWeb був абсолютно безкоштовним і тільки через рік з кожного продажу стала стягуватися відсоток.
  • Назва eBay була придумана в зв’язку з основною тематикою власного сайту Омідьяра. Він був присвячений смертельно небезпечній геморагічній лихоманці й її епідеміям, викликаним вірусом Еболи.
  • Легенда про те, що Омідьяр створював аукціон для допомоги чи то нареченій, чи то чи дружині, яка збирала колекцію популярних дозаторів для цукерок PEZ, була придумана аж 1997 року, коли у компанії з’явився PR-менеджер.

1997 рік видався ще більш вдалим: сума продажів модних м’яких іграшок Beanie Babies на eBay досягла 500 млн. $ — приблизно 6% всього обороту компанії на той час. Потім на сайті з’явилася функція відгуків про продавців.

Мільйонним за рахунком лотом стала фігурка персонажа шоу «Вулиця Сезам». Гідне продовження лазерної вказівки!

1998 року команда eBay поповнилася Маргарет Уітман, яка 10 наступних років була президентом компанії. Під її керівництвом було куплено й приєднано до eBay майданчик Up4Sale. Але тріумф стався в кінці року, коли після публічного розміщення ринкова ціна акцій eBay склала 53,5$ (замість скромних 18$, на які розраховував ).

Майданчик з великого став глобальним.

настоящий ebay

1999 рік приніс і удачі, і поразки. Червневої ночі сайт впав через перепади напруги, і для повернення його працездатності знадобилося 20 годин праці 50 інженерів-електриків. Зате вже за місяць eBay підключив німецький, австралійський і британський майданчики.

Коли весь світ відзначав круглу дату й чекав на кінець світу, eBay продовжував зростати.

2000 року з’явився так званий каліфорнійський «Парк eBay», тобто кілька будівель, об’єднаних в корпоративний комплекс. Були запущені два масштабних проекти: eBay Motors і Університет eBay. Куплено майданчик для торгівлі фільмами, музикою, відеоіграми і книгами Half.com. Що стосується самого аукціону, то в його функціоналі з’явилася можливість купити товар за фіксованою ціною: Buy It Now.

Найдивніші лоти

2001 року на eBay було куплено найстаріші джинси Levi’s в світі. Ці Левайс 1880 року випуску — всього лише один з специфічних лотів, серед яких є:

  • Вцілілий під час Великої лондонської пожежі 1666 року рукопис «Prince of Tyre» Шекспіра (вартість угоди £ 5 млн.)
  • Єдиний в світі McLaren F1 жовтого кольору (вартість угоди $ 1,7 млн.).
  • Прекрасно збережений кістяк мамонта віком 50 тис. років (вартість угоди £ 61 тис.).
  • Ігрова приставка Playstation c автографом Майкла Джексона (вартість $ 125 тис.).
  • Вода з чашки Елвіса Преслі, що не була  випита ним під час концерту 1977 року (вартість $ 455) та інші дива.

2002 рік ознаменувався придбанням платіжної системи PayPal, новим ціновим рекордом на аукціоні (продаж літака Gulfstream за $ 4,9 млн.) І публікацією The Official eBay Bible. Цього ж року eBay потрапила в список найбільш швидко зростаючих компаній за версією журналу Fortune.

В наступні роки eBay зробив ще кілька великих корисних придбань: портал нерухомості Rent.com, дошка оголошень Gumtree, сервіс оголошень Kijiji (сьогодні — eBay Classifieds) , сервіс продажу квитків StubHub і навіть Skype. Правда, скайпом компанія володіла тільки до 2009 року, після чого перепродала.

Взимку 2006 року на eBay було продано яхту за 168 млн $. Поки з інтернет-аукціону не продавали нічого дорожчого.

Додаток eBay для iPhone вийшов 2008-го, для iPad — 2010-го. Тоді ж на аукціоні заробили можливість відстроченої оплати Bill Me Later і користувач-продавець вперше отримав мільйонний за рахунком відгук від вдячних покупців. Статус топ-продавця з’явився приблизно в той же час.

Що стосується визнання, то в 2008-2009 роках eBay Inc. Входила в список кращих роботодавців в світі (за версією того ж Fortune). 2009 — компанія отримала Національну Медаль Технологій та Інновацій — це вища IT-нагорода а США, що вручається самим президентом. З 2009 по 2015 рік eBay отримує 100 балів зі ста за шкалою, яка оцінює відсутність дискримінації на робочих місцях.

Соціальні програми все більше захоплюють керівництво eBay Inc. Серед найбільш значущих — Women’s Initiative Network (для допомоги жінкам в кар’єрному зростанні), Opportunity Project (розвиток проектів вихідців з бідних соціальних верств) й інші ініціативи на підтримку стартапів і малого бізнесу, що забезпечили eBay статус однієї з найбільш етичних компаній світу.

2012 року благодійні ідеї компанії розділив магнат Уоррен Баффет, що продав право повечеряти з ним разом. Вартість лота починалася з $ 25 тис., Торги закрилися на позначці трохи більше мільйона.

уоррен баффетт на ebay

2012 — компанія зробила редизайн логотипу. З 1995 року він складався із вертикально стислих літер. Тепер, згідно нових трендів, він став лаконічнішим і чіткішим, накреслення літер — більш тонким, рівномірним, кольори — спокійнішими.

ebay старый и новый логотипы

Далі більше. Тепер, коли фінансова стабільність стала буквально непорушною, корпорація все більше уваги приділяє етичним і політкоректним проектам. 2013 року експериментальний дата-центр повністю перейшов на екологічно чисте паливо. З 2014 року покупки з країн Латинської Америки й Росії здійснюються за спрощеною системою грошового переказу. Того ж року eBay почав співпрацю з Sotheby і продаж предметів мистецтва.

Найдорожчий в світі комікс — перший випуск «Супермена» був куплений 2014 року за 3,2 млн $.

2015 року eBay працює в 180 країнах. Ніде на пострадянському просторі досі немає філій, тому на території цих держав працюють посередники, що займаються доставкою товарів з аукціону. Хоча eBay і сам з дня заснування виступає лише як посередник між продавцем і покупцем. Причому для покупців операції безкоштовні, а продавці сплачують збір за виставлення лота, а в разі продажу — відсотки від її ціни.

Ця бізнес-модель не втратила актуальності за 20 років, і найближчим часом вона навряд чи стане непопулярною.

Мільйони продавців і покупців, відсутність географічних, мовних і часових рамок, капіталізація в районі 100 млрд $. При збереженні «людського обличчя» й лояльності як інсайдерів, так і зовнішнього світу — таким є eBay на порозі свого ювілею. М’яко кажучи, непогано, правда?

Коменти