Національна федерація музичної індустрії, куди входять Sony Music, Universal Music, Warner Music, EMI, Gala Records і Navigator Records 12 жовтня подала позов до суду, в якому вимагає довічне блокування торрент-трекера RuTracker.org.

Домовитися з власниками трекера не вдалося з тієї причини, що вони не прийшли на зустріч.

Марина Суригіна, директор онлайн-кінотеатру і голова Асоціації електронних комунікацій прокоментувала це так:

Ця показова порка може пригальмувати розвиток піратської індустрії. Домовитися можна, тільки якщо RuTracker видалить всі піратські торенти і введе жорстку модерацію. Але тоді це вже буде не RuTracker. Будемо уважно стежити за подальшими появами трекера з іншими доменами — і блокувати їх.

Власникам сайту не звикати: 18 февраля 2010 року трекер вже був заблокований на домені torrents.ru, після чого і переїхав на новий, в доменній зоні org. З того часу сайт постійно йшов на поступки, блокуючи роздачі за вимогами власників. Все частіше можна було побачити статус роздачі «Закрито на прохання правовласника». Як бачите — не допомогло.

Дивна річ, адже за майже десятирічну історію власники трекера постійно підлаштовувалися під мінливі вимоги. Якщо я не помиляюся, навіть видавали модераторські акаунти представникам правовласників. Щоб ті самі могли видаляти роздачі, що порушували правила.

По суті самі «борці за справедливість» і стали керувати трекером. У всякому разі, розділами, де є роздачі, які у них під контролем.

Крім напівзаконних атак трекер постійно ддосять, лааують акаунти (можна згадати масове викрадення акаунтів 2009 року) і всіляко намагаються зламати все, до чого дотягнуться. Щороку сайт стабільно стає недоступним з тієї чи іншої причини. Зараз є шанс залишитися в такому стані надовго. Ставки високі — щодня сайтом користуються від 1 до 1,5 млн осіб, активних роздач на рутрекері — 1,42 млн.

Зараз рутрекер знаходиться десь в офшорі, управляється через vpn і оплачується біткойнами. Начебто поки допомагає, але домен org у них можуть забрати, так що саме час поміняти його на що-небудь нейтральне. Наприклад, rutracker.cc або rutracker.to.

Качайте, поки працює.

Коменти

Василь

Для адміна: прохання виправити “…18 февраля…” на “18 лютого” – врізається в око

Kolyan

гей-парады, иск в суд на рутрекер, ютуб сменил дизайн – готовим побольше страниц под сапу ? И правильно, там ему и место.

Назар Токарь

@Kolyan, сапа была здесь пару лет назад и больше не будет. Успехов!

Виталик

Та снова домен сменят и все. Прямо таки публичная порка )))
Я переживаю за другой ресурс, что будет с pornolab?

Назар Токарь

@Виталик, так это их же ресурс, то же самое будет, не волнуйтесь :)

Антон

Наивные. Этот сайт на фоне количества остальных торрент-сайтов уже и под микроскопом не видно. Думают если этот сайт закроют, то постоянные “клиенты” перестанут искать зеркало или не перейдут на другие, а просто станут покупать лицензии и ходить в кино? :) Наивняк.

Назар Токарь

@Антон, примерно 1 млн в месяц по статистике Liveinternet, это что-то около 1.3 млн, если считать нормально (google). Это примерно 18-20 место в мире. Не сказать, что лидер, но и вроде как далеко не лузеры.