Кіт Шредінгера — це експеримент, в якому кіт, що знаходиться всередині коробки з отрутою і радіоактивною речовиною, залишається одночасно і живим, і мертвим, доти, поки коробку не відкриють.

Протягом години, поки коробка з котом закрита, ймовірність того, що речовина розпадеться і відкриє ємність з отрутою, становить 50%. Отже, протягом цієї години радіоактивна речовина, як і сам кіт, знаходиться одночасно в двох станах: «ядро розпалося, кіт мертвий» і «ядро ціле, кіт живий».

Швейцарський вчений Ерік Шредінгер успішно тролив співтовариство фізиків своїм котом в 20-му столітті, чим заслужив славу бунтаря квантової механіки.

Кіт міг виглядати приблизно так:

кот шредингера зол

Вдома Шредінгер, ймовірно, був вченим зі своїми примхами, які займали весь його вільний час. Так що відомий кіт міг померти від голоду раніше, ніж його б поклали до коробки. Можливо, він навіть існував: вчений нібито тримав вдома кота на ім’я Мілтон, який і послужив героєм цієї теорії.

У 1921-1926 роках Шредінгер жив у Цюріху, у будинку на Гюттенштрассе. Шанувальники таланту вченого встановили в саду його будинку металеву фігурку кота. При різному освітленні кіт може бути живим, а потім «помирати».

кот шредингера фигурка

Превь’ю посту — Naythynn.

Коменти