Сноуден час від часу дає інтерв’ю, в яких, поміж іншого, розказує про важливість приватності. А хто може знати про це краще, аніж людина, яка кілька років працювала над системою глобального спостереження за всіма громадянами США?

Едвард в одному із своїх інтерв’ю різко висловився про блокування реклами. На його думку, використання блокувальників реклами (на кшталт Adblock) це не просто можливість, а нагальна необхідність для кожного користувача інтернетів. Чому так?

Глобальні провайдери на американському ринку впроваджують рекламні оголошення прямо в трафік користувачів вебу. А щоб бути певними, що ви точно клікнете на те чи інше оголошення, про кожного з нас збирають максимум доступної інформації. Завдяки програмам, що встановлені на серверах, через які проходить весь трафік провайдерів, збираються пошукові запити, дані про друзів в соцмережах, статистика покупок через інтернет, незашифрована переписка і таке інше.

Зашифрована переписка, між іншим, також аналізується, але на інших серверах, до яких держава має доступ через інші канали.

Активний контент, завдяки якому ми на своєму лептопі бачимо інші оголошення, аніж наш сусід, і є засобом збору статистичних даних і потенційною загрозою нашій безпеці і приватності. Сьогодні гнучкий і швидкий JavaScript вже замінив в Google-рекламі старий неповороткий Flash, тож задача збору даних значно спростилася. Великі провайдери навіть не намагаються ніяк перешкоджати захисту безпеки своїх користувачів, тому право на захист треба використовувати. «Більш того — це нагальна необхідність для кожного з нас», — заявив колись Сноуден.

Невеликі провайдери і домашні мережі хоча зазвичай і не мають подібних фільтрів, але весь їх трафік все одно проходить через глобальних гравців інтернет-ринку, тож коло замикається.

Сноуден також рекомендує користуватись менедежрами паролів і браузером Tor, а там, де можна, переходити на двохфакторну автентифікацію.

«Взагалі Tor — це один з найважливіших на сьогодні технологічних проектів, що направлений на покращення приватності, тож я користуюсь ним постійно», — говорить Сноуден.

Коменти

Эдуард Моисеенко

Было бы что скрывать. А вообще иногда маразм приводит к корявому отображению сайтов или вообще не открывается ибо вылазит окно с просьбой отключить блокировщик ибо за счет рекламы сайт бесплатен! Паранойя?

Назар Токар

Tor — це звичайний браузер, що віддає сервер, те він і показує. Тож це питання до сайту, багато з них намагаються обмежити доступ користувачам з блокувальниками реклами (як і цей).