Нещодавно побачив, як хтось обговорював питання, яке і мене турбує: як Google завжди знає моє точне місцезнаходження, навіть якщо телефон вимкнено. Здавалось би, яким чином, адже GPS вимкнено і до WiFi ви не підключені, а координати базових станцій, до яких під’єднано телефон, гуглу начебто недоступні?

Давайте розберемось, як це працює.

Google використовує BSSID — це унікальний символьний ідентифікатор, який має кожен wi-fi роутер за аналогією з MAC-адресою для комп’ютерів. Іншими словами — унікальне ім’я для кожного з роутерів.

Google та інші компанії на кшталт Apple або Skyhook мають базу даних, де записуються всі BSSID-адреси точок доступу з їхніми координатами. Адреса BSSID транслюється точкою доступу всім бажаючим, хто знаходиться поряд із нею. Ця адреса зазвичай є відкритою, якщо відповідне налаштування в роутері не мінялось.

Обмін такими даними відбувається на базовому рівні і вашому телефону навіть не потрібно бути з’єднаним з цією точкою, щоб отримувати такий сигнал.

Тоді, коли ви або хтось поряд із роутером користується WiFi і GPS, гугл оновлює свою базу даних, зберігаючи координати телефону із адресою BSSID. Якщо роутер надсилає вам сигнал зі своїм BSSID в той час, коли у вас вимкнено GPS, то Google Maps  точно знає, де ви знаходитесь, бо знає, де знаходиться ваша (або ж сусідська) точка доступу.

Таким чином, провайдер не надає гуглу жодних даних про місцезнаходження своїх роутерів, натомість смартфони самі допомагають збирати дані про координати точок доступу навколо вас.

А якщо без роутера?

Навіть маючи новий роутер і тримаючи всі Android та iPhone-девайси подалі від нього, вони все одно зможуть приблизно знати ваше місцезнаходження, базуючись на координатах базових станцій мобільних операторів, або й сусідських роутерів. Ці дані будуть досить приблизними, але якщо ваш телефон знаходиться в зоні доступу кількох базових станцій, то координати стають значно точнішими, бо замість всього радуісу покриття станції береться до уваги лише перетин зон покриття кількох станцій.

Робимо висновки: із великою ймовірністю ваш телефон точно знає, де саме ви знаходитесь, навіть із вимкненими WiFi та GPS. І єдине, що ви можете зробити, це відключити сканування околишніх роутерів.

google maps wifi settings

Читайте також, як британські музеї і метро слідкують за відвідувачами за допомогою телефонів.

Коменти

Yola

З одного боку мені не подобається, що Google та інші так багато знають про мене, а з іншого це може допомогти знайти мій труп:)

Але іноді хочеться приватності, тоді можна потурбуватись, щоб ніхто не знав де я

Назар Токар

Якщо ваші дані потрапили до гуглу, назад дороги немає :) І, до речі, навіть якщо ви проти стеження, дані збираються і поза вашим бажанням, тож тіло точно знайдуть :).

Dron

Ми всі шпіони, допомагаємо збирати дані. :)

Назар Токар

Виходить, що так :)