Нещодавно ми розповідали про те, як Uber розробляє таксі, що літає, до того ж робить це без пілоту. Окрім того, вже зараз Uber на базі кросоверів Volvo запускає безпілотні машини, які возять пасажирів вулицями Сан-Франциско.

Це вже друга фаза тестування автономних машин, ще влітку 2016-го подібний сервіс запрацював у Пітсбургу. Поки що безпілотні авто пересуваються лише окремими маршрутами, однак з часом перелік доступних для трансферу місць буде розширюватись.

Крім того, на місці водія знаходиться людина, яка не приймає постійну участь у процесі керування, однак у нестандартних ситуаціях вона допомагає роботу. Скільки б не було встановлено датчиків, штучний інтелект поки що не може передбачити нестандартну поведінку інших водіїв та пішоходів.

Пройде не один рік, коли на дорогах з’являться повністю автономні таксі без водія, який би страхував робота у екстрених випадках. З іншого боку, ще 15 років тому ніхто не зміг і подумати, наскільки розумними будуть сучасні смартфони.

Я вже уявив подібне авто на вулицях рідної країни. Цікаво, як би відреагував робот на «пілотів», які проїжджають на червоний світлофор, або пішоходів, які носяться по широким магістралям, ігноруючи здоровий глузд, у щільному потоці автомобілів.

Коменти