Спеціалісти з DeepMind, лондонського підрозділу Google, що спеціалізується за аналізі поведінки штучного інтелекту, провели незвичне дослідження. Вчені вирішили відтворити ситуацію, при якій два або більше пристроїв зі штучним інтелектом будуть переслідувати однакові або різні цілі. Дії роботів під керівництвом штучного інтелекту перевіряли в іграх Gathering і Wolfpack.

Мета дослідження — вивчення реакції AI на так звану «Дилему в’язня» — ситуації в теорії ігор, у якій не всі учасники будуть співпрацювати один з одним, незважаючи на спільні інтереси.

Сила породжує агресію

У грі «Gathering» мета кожного учасника — зібрати яблука-квадрати, розташовані у центрі екрану. Гравець може використовувати лазер для тимчасового призупинення супротивника.

При моделювання дослідники виявили цікаву закономірність: чим менш залишалося плодів, тим більшу агресію проявляли гравці один до одного. Цікаво що найбільшу ворожість показували суперники з більшим обчислювальним потенціалом. Причина проста — для атаки рухомої цілі потрібно зробити більше підрахунків, аніж при зборі статичного об’єкту.

Мудріші дружать між собою

Задача гри «Wolfpack» — спільний пошук двома гравцями третього. При цьому у гравців, керованих штучним інтелектом, є додаткова перешкода — стіни у вигляді випадково розташованих блоків.

При моделюванні цієї гри була знайдена інша закономірність — «розумніші» роботи співробітничають один з одним більше, ніж їх колеги з нижчим рівнем інтелекту.

Все як у реальному житті. Чим більше культури у людини, тим охочіше вона йде на контакт з іншими. Примітивні істоти переслідують виключно свої інтереси.

Коменти