Uber — це всесвітньо відомий сервіс із приватних перевезень, служба таксі без оператора. Назва цієї компанії вже давно стала ім’ям позивним у деяких мовах. Передові технології, робота у сотнях міст по всьому світу, скандальна репутація, нелюбов з боку таксистів та багатомільйонна армія прихильників.

Що зробило цю компанію такою популярною? Наш журналіст влаштувався на роботу в український Uber, щоб дізнатись, як працює сервіс в Україні і чи дійсно він може скласти конкуренцію прокуреним ланосам із хамством і шансоном?

Що таке Uber

Uber було засновано ще 2009 року. Задумка доволі проста: сервіс діє за принципом спільної участі, в якому компанія виступає посередником, а водій займається перевезеннями на своєму автомобілі. Така бізнес-модель дозволяє обійти деякі законодавчі вимоги та суттєво зменшити оподаткування.

Першим містом, в якому з’явився сервіс, було Сан-Франциско. Цікаво, що спочатку компанія співпрацювала лише з водіями на чорних авто, які мали підвищений рівень комфорту. При цьому вартість послуг в середньому складала в півтора рази вище, ніж у звичайному таксі. З часом компанія створила додаток, розширила географію надання послуг та знизила вимоги до автомобілів.

Uber в Україні

В Україні Uber працює через партнера — компанію Uberlin. Київ став першим українським містом, яке приєдналося до сервісу — 30 червня 2016 року перші Uber-таксі з’явились на вулицях Києва. Потім до них приєдналися перевізники з Харкова, Львова та Одеси. 30 березня 2017-го Дніпро став п’ятим українським містом, де запрацював Uber.

Цікаво, що на місцевому форумі вже давно обговорювалась тема запуску послуг компанії, в ній ніби відписувався навіть представник партнера й обіцяв «швидкий старт», однак старт виявився не таким миттєвим.

Uber вдавалося наробити галасу у всіх містах, де він запускався, і Дніпро не став виключенням. П’ять безкоштовних поїздок до 75 гривень до 2 квітня — таким ударом з ноги компанія відкрила двері на ринок мільйонного міста. 30 гривень за реєстрацію друзів — на додачу.

Окрім цього, Uber співпрацює з іншими відомими компаніями. Ось таке смс було отримано власниками накопичувальних карток (вони діють у відомій мережі автозаправних станцій та супермаркетів).

Всі говорять про сервіс — користувачі діляться відгуками, майже кожне місцеве ЗМІ присвятило цій темі окрему статтю — чи не цього ефекту прагнула компанія?

Додаток

В Дніпрі працює стандартна програма, її можна використовувати й у всіх інших містах світу. Інтерфейс приємний та зрозумілий.

Додаток потребує реєстрації банківської карти.

На карті можна подивитися місце розташування авто.

Як видно на скріні, програма автоматично визначає вашу адресу. Для замовлення поїздки потрібно лише внести кінцеву точку призначення.

Тарифи

6 грн за подачу авто та 4 грн за кожен км, мінімальна вартість поїздки 14 гривень — з такими тарифами сервіс прийшов у Дніпро. Яндекс.Таксі перевозить за схожими цінами — 14 грн за два км, наступні — 4 грн за км. Це найкращі пропозиції на ринку перевезень у місті.

Для порівняння — одна з найвідоміших служб за перший кілометр візьме 20 грн, далі — по 4 грн за км.

Конкуренти

Дніпровські служби таксі завжди славилися великою кількістю спаму, особливо в Viber (тут вони знайшли одне одного). Однак, запуск такого міцного конкурента змусив їх закидати рекламою всю абонентську базу.

За своєю настирливістю вони можуть порівнятись лише з місцевими ріелторами.

Якщо ви хоча б раз викликали на свій номер таксі, то відтепер він буде подорожувати разом з загальною базою користувачів від служби до служби. На жаль, такі реалії. Великий плюс Uber — виклик виконується через додаток. Це безпечно, ваш телефон не надсилається ні до яких служб. І потім ви не отримаєте подібного сміття:

Відгуки

Одна з причин, чому відомі компанії не приходять в Україну — це неготовність споживачів до оплати високого рівня сервісу. Відгуки реальних користувачів Uber суперечливі: хтось захоплюється сервісом, а хтось його взагалі не отримав. Приклад відгуку з місцевого форуму:

Місцеві таксисти, які звикли працювати не за правилами, просто відміняють незручні замовлення. Один з наших знайомих подорожував з таким водієм і на свої очі бачив, як водій відмовлявся від пасажирів з коментарями «Туда я нє поєду». Маємо надію, що уберівці швидко відфільтрують таких горе-таксистів.

Ми зустріли водія, який володіє смартфоном на рівні людини глибокого пенсійного віку. Ми дуже раді тому, що навчили його виставляти рейтинг пасажирам, однак чи не цю роботу повинні були зробити в Uber замість нас?

Пошук водіїв

Тепер подивимось на сервіс не з боку пасажира, а водія.

Uber може заінтригувати. Для того, щоб оцінити перспективи компанія навіть випустила демо-ролик.

Офіційні вимоги до авто від Uber досить жорсткі. Коли пішли перші чутки про появу сервісу, не підходив навіть Ланос. За фактом виявилася інша картина – партнер не приймає водіїв на «автомобілях ВАЗ-2109 та нижче класом», посилання з офіційного сайту вказує на можливість приєднатися навіть якщо у водія Lada Granta.

Ходять чутки, що підходять вазівські «десятки» з кондиціонером.

Matiz та інші маленькі китайські авто не беруть — дякуємо і на цьому.

В телефонному режимі одному з потенційних водіїв було озвучено, що приймаються машини від 2001 року випуску, однак зараз на офіційній сторінці написано, що авто повинно бути не старше 2006 року. Повний перелік вимог для реєстрації вказаний на сайті.

Цікаво, що у партнера десь зникла вимога мати при собі довідку про відсутність судимостей. З одного боку, більшість з нас розуміє, що така вимога — лише формальність, з іншого — цікавий сам факт чому так сталося. Чи був це логічний крок для зменшення бюрократії або вимушена дія через нестачу водіїв — питання залишається відкритим.

Один з членів нашої редколегії восени минулого року отримав довідку про несудимість та зареєструвався на офіційному сайті Убера. З того часу він змінив авто та забув про цю історію. І ось за декілька днів до старту у Дніпрі йому двічі дзвонили з пропозиціями приєднатися до компанії у ролі водія. Було навіть запрошення на тренінг.

Не зважаючи на те, що він відмовився від співпраці через те, що зараз його авто не підходить по одному з основних критеріїв (відсутність чотирьох дверей), за добу до запуску сервісу на його телефон було надіслане двозначне повідомлення.

Може, це і є відповідь на питання, звідки беруться олені за рулем?

Що у підсумку?

Насправді, розширення географії Uber — це хороша новина в масштабах країни. Інвестор вкладає гроші в українську економіку. Ринок таксі в Україні з самого початку працював за моделлю, подібною до Uber, однак, довіри до всесвітньо відомої компанії значно більше, ніж до багатьох «диспетчерських служб».

Будемо раді, якщо з часом ми побачимо на вулицях міста не тільки звичайне таксі, а й безпілотні авто.

Технолог за професією, літератор в душі. Любить технологічні речі. Мріє розвинути в Україні мережу безкоштовних заправок для електромобілів.

Коменти