П’ятдесят років тому люди ще не знали, що таке мобільний телефон, наприкінці 90-х важко було уявити прототип сучасного планшету. Зараз ми з захопленням читаємо про безпілотні авто, а за прогнозами вже через 5-10 років вони будуть вільно подорожувати дорогами загального користування.

Так, колись кожен вже звичайний для нас пристрій на кшталт ігрової консолі виступав як прототип або зухвалий стартап. Якщо переглянути пропозиції магазинів електроніки, то серед переліку доступних товарів можна знайти вже багато гаджетів, які ще 5-10 років тому назад викликали б неабиякий інтерес з боку користувачів, а зараз просто лежать на полицях на кожному кроці.

Пропонуємо зазирнути у каталог товарів українських інтернет-магазинів та знайти в ньому відносно нові пристрої.

Електронні годинники

Наприкінці минулого сторіччя кожен школяр мріяв про годинник з калькулятором, а зараз наручні гаджети дозволяють не тільки показувати час та рахувати цифри, але й синхронізуватися зі смартфонами, вимірювати пульс та обмінюватися повідомленнями. Більш того — деякі пристрої мають інтегрований роз’єм для встановлення сім-карти та можуть замінити мобільний телефон.

Вартість розумного годинника початкового рівня складає приблизно 20 євро. За ці гроші пристрій буде оснащуватися GPS-трекером. Така функція дуже популярна серед батьків, адже одягнувши гаджет на руку дитині можна завжди дізнатися, де вона знаходиться.

Ціна брендового годинника від Apple становить від 400 євро. Цей гаджет частково замінить вам смартфон, але краще його застосовувати разом з мобільним телефоном.

Гіроборд

Перші прототипи двоколісної дошки з акумуляторами з’явилися ще наприкінці 90-х, але на масовий ринок гіроборди потрапили лише через 20 років. Дошка складається з двох електричних моторів, системи датчиків, контролера та акумулятора. Керування відбувається за допомогою нахилу поверхні. Вже через 10 хвилин тренувань можна спокійно переміщуватися по дорозі. Сучасні гіроборди можуть навіть синхронізуватися зі смартфонами за допомогою wi-fi.

Окрім стандартної дошки є декілька модифікацій транспорту. Найбільш популярні серед них — сігвей або гіроскутер:

…та моноколесо:

Транспорт початкового рівня буде коштувати 200 євро, а за якісний гіроборд з непоганою автономністю потрібно буде заплатити вдвічі більше.

Дрони (коптери)

Безпілотні літаки — це не нова ідея, концепція автономних літаків буле розроблена ще під час Першої світової війни. Спочатку подібні пристрої використовувалися військовими у розвідувальних цілях. Однак, своє розповсюдження технологія отримала після комерційного виходу так званих квадрокоптерів — дронів на базі чотирьох моторів.

Така конструкція дозволяє пристрою стабільно триматися у повітрі. Керування апаратом здійснюється за допомогою спеціального пульта або смартфону. Найчастіше дрони застосовуються для фотографування для відеознімання, але їх можна використовувати для інших більш корисних цілей.

Вартість пристрою початкового рівня складає 10 євро. Однак такий коптер може літати лише у закритих приміщеннях.

Професійний апарат з камерою, функцією передачі відео у реальному часі та інтелектуальною опцією уникнення перешкод коштує 1000 євро, є і більше дорогі моделі на базі восьми моторів. Вони часто використовуються у кінематографі.

Бездротова колонка

Сучасна модифікація бумбоксу, яка майже витіснила дідуся з ринку. Ідея банальна — додати в аудіоколонку підтримку бездротових мереж. Для прослуховування музики користувачу достатньо запустити на смартфоні аудіоплеєр і обрати колонку як пристрій для відтворення звуку. Такий зручний алгоритм роботи й призвів до популярності гаджету.

Один із найвдаліших прикладів, який ми вже згадували — Bose Soundlink Mini.

Є два типи пристроїв — портативний та стаціонарний. Переносні колонки виділяються наявністю акумулятору, невеликим розміром та найчастіше використовують Bluetooth-з’єднання. Їх вартість починається від 10 євро.

Стаціонарні бездротові акустичні мережі мають більш якісне звучання, інколи навіть підтримують wi-fi, однак вони коштують дорожче та потребують підключення до електромережі. Ціна непоганої акустичної скласти може скласти 500 євро.

Палка для селфі

Так, мова піде саме про неї. Якщо вірити Вікіпедії (а ми їй віримо), перший подібний пристрій був створений ще наприкінці минулого сторіччя, однак свою розповсюдженість моноподи отримали разом зі зростанням популярності селфі (фото самих себе). Монопод — це телескопічний пристрій, на одному з кінців якого розташовується гаджет для знімання (найчастіше в його ролі виступає смартфон), на іншому — кнопка дистанційного керування (фотографування).

Є два основних типи моноподів — звичайний та бездротовий. Перший потребує підключення до аудіороз’єму смартфону, другий керується за допомогою бездротової мережі, однак він має акумулятор, який потрібно періодично заряджати.

Вартість палки для селфі починається від 3 євро і зазвичай нею ж закінчується.

Цікаво, які з цих пристроїв ви вже використовуєте, а які б хотіли придбати найближчим часом?

Технолог за професією, літератор в душі. Любить технологічні речі. Мріє розвинути в Україні мережу безкоштовних заправок для електромобілів.

Коменти