Ще 2011 року в YouTube почали розвивати партнерську програму, яка дозволяла авторам заробляти за допомогою реклами, що транслюється під час відео. Такий спосіб став чи не єдиним джерелом прибутків для багатьох відеоблогерів зі всього світу і навіть дав початок для нового тоді терміну — «влог».

Однак, YouTube вносить зміни до алгоритму монетизації, які в першу чергу вплинуть на початківців.

Передумови

Нещодавно деякі великі компанії на кшталт PepsiCo та Starbucks оголосили бойкот сервісу YouTube через недосконалий метод показу контенту — комерційні матеріали могли відтворюватись під час відео, зміст яких ніяк не фільтрувався.

Наприклад, рекламу Pepsi можна було побачити разом з антисемітськими чи жорстокими відео.

Що змінилось

Розробники значно оновили алгоритм показу реклами і ввели нове правило для початку монетизації каналу: заробляти на відео можна лише після того, як канал набрав не менше 10 тисяч переглядів. Окрім цього, компанія запровадить перевірку нових акаунтів, які подали запит на підключення монетизації.

Це дозволить не тільки зменшити кількість небажаного контенту, що містить рекламу, а й вплине на нечесних користувачів, які завантажують чужі відео, видають їх за свої та підключають до них партнерську програму.

Останнім часом в сервісі з’явилося багато фейкових облікових записів, які існують виключно за рахунок копіювання оригінальних музичних кліпів,  новин та оглядів відомих блогерів чи телеканалів.

Звичайно, нові принципи винагороди покращать якість матеріалів, однак, вони не будуть стимулювати нових користувачів викладати тематичні відео, які б були цікаві обмеженому колу глядачів.

YouTube вже давно перетворився з сервісу для завантаження відео на комерційний проект, який починає нагадувати сучасне телебачення — з монополістами, прайм-таймом та спеціальними умовами для великих рекламодавців.

Технолог за професією, літератор в душі. Любить технологічні речі. Мріє розвинути в Україні мережу безкоштовних заправок для електромобілів.

Коменти