У WhatsApp вирішили не відставати від Viber та звітували про те, що найближчим часом їх месенджер дозволить не тільки спілкуватися, а й здійснювати покупки.

Щоправда, сервіс поки що працюватиме тільки в Індії. Країна для старту проекту обрана не випадково: аудиторія прихильників месенджеру там складає 200 млн людей, недарма представник компанії заявляє про великі плани WhatsApp щодо розвитку безготівкових платежів на цьому ринку.

У пошуках прибутку

Після того, коли 2014 року Facebook придбав WhatsApp, акціонери ніяк не зможуть знайти дієвий метод для монетизації абонентської бази. До 2016 року з кожного користувача стягувалася символічна плата у розмірі 1 долара за щорічну підписку. Однак, конкуренція на ринку змусила WhatsApp відмовитися від цього, бо таке рішення негативно впливало на ріст абонентської бази.

Зараз WhatsApp користуються 1,2 мільярда людей.

На ринку Індії складаються дуже сприятливі умови для введення платіжної системи — країна переживає бум мобільних додатків, уряд виводить з обігу великі банкноти для того, щоб контролювати тіньову економіку, внаслідок цього спостерігається нестача готівки.

За минулий рік в державі було проведено 262 млн транзакцій на суму понад 1,2 млрд доларів. Якщо врахувати те, що в Індії мешкає майже 1,5 мільярда людей, то можна сказати, що безготівковий ринок майже не розвинений і має великий потенціал для зростання. Тим більше, що деякі аналітики рапортують про те, що месенджер вже давно використовується місцевими мешканцями у якості торгових майданчиків.

За їх оцінками WhatsApp в Індії є більш популярним, ніж Facebook.

В підсумку

Звичайно, що перспективи розвитку платіжного сервісу є дуже непоганими. Шкода лише те, що в погоні за монетизацією розробники забувають про те, для чого з самого початку створювалися месенджери, — для зручного спілкування.

Багато людей вже втомилисявід безлічі прикрас, а літні люди плутаються в купі додаткових інструментів. Скільки місця зараз займає програма на телефоні?

Чи не забагато 200 мегабайтів для чатів та дзвінків?

Технолог за професією, літератор в душі. Любить технологічні речі. Мріє розвинути в Україні мережу безкоштовних заправок для електромобілів.

Коменти