Одразу три відомих британських музеї встановили в своїх залах сучасну систему стеження за користувачами на базі технології wi-fi.

Телефони відвідувачів добровільно передають дані про пересування власників і жодних дозволів для цього надавати не потрібно. Причини такої зацікавленості від співробітників музеїв доволі цікаві.

Як це працює

Лондонські Національна галерея та Музей природної історії і Національний залізничний музей у Йорку показали, як за допомогою спеціального програмного забезпечення вони почали встановлювати місцерозташування відвідувачів.

Система працює на базі обладнання від Cisco та Polkaspots. Вона сканує приміщення й аналізує, з якою силою передається сигнал до кожного гаджету. Таким чином підраховуються отримані дані й будується карта.

Зелені точки — під’єднані девайси, рожеві — всі інші телефони.

На карті видно, де знаходяться відвідувачі залізничного музею. Зелені крапки — це користувачі, що під’єдналися до wi-fi музею, рожеві — відвідувачі, які просто не вимикали wi-fi у телефоні. Так, навіть відвідувач не приєднувався до мережі, все одно цей пристрій відповідає на сигнали датчиків.

Працівники музею запевняють, що точність цих даних складає 96%. Цікаво, що тільки кожен 17-й відвідувач не вмикає wi-fi або приходить без телефону.

Це карта відвідувачів Національної галереї Британії.

Навіщо це потрібно

Технологія має дуже великі перспективи. Наприклад, якщо поруч з картиною Ван Гога розташувати твори менш відомих митців, то публіка сама того не знаючи зверне увагу і на невідомі картини.

Таким чином, можна розташувати художні твори так, щоб інтерес відвідувачів був рівномірно розподіленим між потрібними експонатами. Подібну методику використовують маркетологи у супермаркетах. В результаті замість одного кефіру покупець йде до каси із купою продуктів.

Разом із музеями подібну ідею втілюють у життя лондонські транспортники — вони теж використовують такі алгоритми для правильного регулювання потоку пасажирів.

Важлива ремарка: під час слудкування за переміщенням гаджетів система не збирає жодної інформації про особу користувача, він лишається анонімним.

Схожа система вже давно діє в Google Maps: ми вже писали, як ця служба збирає дані про переміщення користувачів і таким чином підвищує ймовірність прогнозування місцезнаходження нових користувачів.

Технолог за професією, літератор в душі. Любить технологічні речі. Мріє розвинути в Україні мережу безкоштовних заправок для електромобілів.

Коменти