Жіноча збірна Японії з волейболу отримала нового спаринг-партнера: для тренувань дівчатам побудували складних роботів, які допомагають проводити тренування.

Роботи відбивають практично всі подачі, не втомлюються і не рахують вибитих пальців — це дозволяє японській збірній годинами відпрацьовувати атаки проти уявного суперника.

Поки що автоматизована система не здатна провести повноцінний матч, однак вона вже вміє блокувати більшість подач спортсменок.

Під час тренувань, дві-три пари рук все ж стежать за гравцями та імітують гру реального суперника. Руки робота рухаються за допомогою спеціальних тросів, а тренер може задати логіку дій манекенів за допомогою програми керування.

На відео видно, як працює система: переграти манекенів не так просто. Швидкість руху роботів складає 3,7 метра на секунду, це значно більше, ніж швидкість реального спортсмена.

Зараз система може переміщуватися лише в одній площині, однак розробники заявляють, що з часом алгоритм її роботи буде вдосконалюватися.

Можливо, ми застанемо той час, коли будемо спостерігати за волейбольними змаганнями двох команд, гравці яких повністю складаються з роботів.

Технолог за професією, літератор в душі. Любить технологічні речі. Мріє розвинути в Україні мережу безкоштовних заправок для електромобілів.

Коменти