Європол вважає, що ІДІЛ працює над власною соціальною мережею і може відкрити її вже найближчим часом.

Учасники терористичної організації хочуть убезпечити себе і свої повідомлення від втручання силових структур, а також посилити пропаганду серед незміцнілих умів. Саме тому вони і розробляють свою соціальну медіа-платформу, — про це повідомив Роб Уейнрайт, керівник поліцейського агентства Європейського союзу в Лондоні під час конференції з безпеки.

Інформація про розробки ІДІЛ була отримана в межах 48-годинної спецоперації, яка була спрямована проти інтернет-екстремізму. Разом з Європолом в ній брали участь колеги зі США, Бельгії, Греції, Польщі та Португалії. Спільними зусиллями вдалося виявити понад дві тисячі елементів екстремістської мережі на 52 соціальних платформах.

За словами Роба, екстремісти часто використовують для комунікації і пропаганди соцмережі. З месенджерів найбільшою популярністю користується анонімний Telegram. При цьому директор Європолу зазначив, що Павло Дуров, творець програми, не виявляє особливого бажання співпрацювати зі спецслужбами. Водночас, Facebook і Twitter значно активніше йдуть на контакт з відповідними відомствами, запобігаючи терористичній пропаганді.

Після теракту в Парижі 2015 року, було встановлено, що нападники координували свої дії в основному за допомогою Telegram. Коли ця інформація набула розголосу, компанія відразу закрила кілька відповідних чатів і заявила, що і надалі буде активно блокувати екстремістський контент.

Також Уейнрайт вважає, що не дивлячись на «Брексіт» співпраця в галузі безпеки між Великобританією і ЄС продовжиться. Таким чином, Роб прокоментував розмови про те, що, Британія, можливо, залишить Європол і припинить обмін розвідданими.

Уейнрайт зазначив, що Європа зіткнулася «з найвищою терористичною загрозою», тому зараз потрібно об’єднуватися для протидії їй.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти