Євробачення давно перетворився з музичного на політично-фінансовий конкурс. Не певний навіть, чи був коли-небудь конкурс дійсно музичним, адже більшість виконавців готують номери за стандартами «хорошого виступу»: співати для дівчат, а одягатись для хлопців.

Так вийшло і цього разу: номери суттєва відрізнялись хіба що відеорядом на фоні, і тільки декілька виступів змогли запам’ятатись. На фоні одноманітного виття під поп-музику яскраво виділявся португалець.

Молодий співак Salvador Sobral представив неймовірно ніжну пісню «Amar Pelos Dois» португальською про «серце, в якому вистачить місця для двох».

Символічно, що Сальвадор має великі проблеми із здоров’ям і чекає на пересадку серця цього року.

Цікаво і те, що це перша перемога стала першою для Португалії за 53 роки.

У інтерв’ю португальський співак розказав, що взяв участь у конкурсі випадково: сестра запропонувала йому подати заявку і несподівано більшість португальців проголосувала, щоб саме Сальвадор представляв цю країну на пісенному конкурсі.

На запитання журналістів, чи нервується він перед виступом, Сальвадор відповів: «Я не нервуюсь. Я знаю мелодію і знаю слова».

Приємно було чути бельгійську Blanche:

І норвежці, Kraftwerk здорової людини, змогли нагадати, що таке електроніка.

В останньому ж на Євробаченні підтримувався потрібний рівень безумства: кілька разів на сцену запрошували старого трансвестита з зіркою на голові. А переможиця Євробачення 2004 року Руслана значно помолодшала за 20 років і заспівала абсолютно нецікаву нікому пісню.

Ірландія здивувала і проголосувала не за Британію. Сьогодні, як то кажуть, в лісі нічого не сталося.

Не відставали і глядачі: під час виступу Джамали, що принесла Україні перемогу 2016-го року, на сцену вийшов і загорнутий в прапор Австралії чоловік. Знявши труси, він продемонстрував те, що було під прапором, і своє ставлення до конкурсу.

Приблизно таке ж ставлення і у дизайнерів, що малювали логотип конкурсу, про них ми вже писали.

Приємно було бачити ONUKA. Їх виступ з Національним оркестром народних інструментів — це вдале поєднання електроніки та фолк-музики.

Висновки

Попередні конкурси нікого нічому не вчать: більшість країн представляли однаково нецікаві стандартні виступи, які намагаються виділитись. Основна маса конкурсантів не ставить за мету перемогу. Їхня задача — опинитись на екранах і отримати рекламу своєї персони.

Технічна сторона виступів зазвичай питань не викликає: все зроблено на високому рівні, стирилізовано і бездумно.

Хлопець у потертому піджаку із єдиною піснею без танців і вибухів зірвав куш. Схоже, що наступного року на конкурсі у Лісабоні всі музиканти одягнуться у секонд-хенді і заспівають лірику.

Не тому, що так відчувають, а тому що це продається.

Коменти