Відсьогодні мобільні оператори Київстар, Vodafone та Lifecell починають блокування російських соцмереж ВКонтакті, Однокласники, сервісів Яндекса та інщих, що потрапили під дію українських санкцій.

Оператор Vodafone, до речі, теж російська компанія, повідомила про це 17 травня своїх абонентів на офіційному сайті:

Виконуючи вимоги указу, телеком оператори, відсьогодні починають технічні заходи з обмеження надання послуг доступу до зазначених веб-сайтів відповідно до технічних можливостей.

Сайт Київстару, натомість, жодних подібних новин не публікував.

Чи почали оператори блокувати також і доступ до мобільних додатків, поки не повідомляється. Про строки початку блокувань не говориться, проте, за нашими даними, 17 травня в Дніпрі у Vodafone вже не працювали ВКонтакті та Однокласники.

Як повідомляє Дзеркало тижня, Київстар також розпочав блокування доступу до mail.ru. При цьому сам Київстар пише, що «вимушений заблокувати доступ», дотримуючись законів.

15 травня Президент Порошенко підписав указ про блокування російських сервісів, а вже 16-го ВКонтакті розіслала своїм українським користувачам інструкції з обходу блокувань:

«Якщо ваш провайдер з якихось причин заблокував доступ до соцмережі, ви можете скористатися наступними способами…». Після цього офіційна детально пояснює, як можна обійти закон і зайти на заборонений ресурс.

Цікаво, що Vodafone — 100% російська компанія, Київстар частково теж належить цій країні.

Коменти

Maxi M WebStudio

Только мобильные операторы начали блокировать?!

Назар Токар

Про них точно відомо, Київстар також почав блокування в рамках домашнього інтернету. Про інших поки відомостей немає.

Anton

” баонентів ”
Да, подтверждаю, в Днепре блокировка вк уже началась … :)

Назар Токар

? За даними гідрометцентру, по всій території України палають п’яті точки любителів російського світу.