В наші часи софт стає все важчим і гарнішим, тож можна влаштовувати конкурс на тему «знайди 10 відмінностей між Firefox та Chrome». Сьогодні простий в роботі, надійний і швидкий софт знайти дедалі важче.

З того часу, як я почав користуватися ftp, основною програмою у мене був Total Commander (або простіше TC) — і як файловий менеджер, і як ftp-клієнт. І якщо як файлового менеджера «тоталу» складно знайти гідну заміну, то робота з ftp в ньому продумана м’яко кажучи погано.

Подумайте самі: тимчасовий файл закачується на сервер тільки після закриття його в редакторі. Тобто, наприклад, редагуючи CSS-файл по ftp, треба щоразу закривати його й тільки після цього дивитися на зміни. І щоб продовжити правку, потрібно заново відкривати файл.

Також сесія ftp в Total Commander закінчується через якийсь час неактивності. Який, я не знаю, але пакетів для підтримки з’єднання Commander не надсилає, а тому доводиться знову з’єднуватися, якщо з’єднання втрачено.

З плюсів «командира» варто згадати, що всі налаштування зберігаються в зашифрованому ini-файлі, який можна переносити з одного компа на інший і таким чином копіювати налаштування. Тепер хочу представити вам програму, яка завоювала моє серце — це неперевершений WinSCP.

Що відразу кидається в очі, невелика вага — менше 3Мб. З такою вагою великої функціональності чекати не варто, але в роботі програма радує багатьох.

Інтерфейс

Це класичний двохвіконний інтерфейс, знайомий нам ще з Total Commander і йому подібних. При відкритті програма пропонує вибрати сервер для з’єднання, в режимі офлайн вона працювати відмовляється.

Можна також вибрати Explorer-інтерфейс, тоді вікно буде розділено на два: зліва дерево каталогів, а праворуч список файлів і папок обраного каталогу.

Можна створювати одразу кілька сесій. Натиснувши, Ctrl + N ми побачимо нове вікно з вибором сервера для підключення. Після вибору й підключення, нова сесія з’явиться в випадному меню у верхньому меню програми. Тепер перемикатися між сесіями можна просто вибираючи одну потрібну зі списку.

Нижнє меню дублює стандартні кнопки розширеного редагування: від F2 до F10. Для редагування текстових файлів можна вказати будь-який зовнішній редактор або переглядач. Блокнот, HTMLPad або Dreamweaver — що завгодно.

Переваги

Теперь про те, що ж вигідно відрізняє цей клієнт від TC. В першу чергу це підтримка сесії в активному стані. Кожні 50 секунд програма відсилає пакет, щоб сервер не закривав сесію, тримаючи її активною. Цю перевагу оцінять ті, кому доводиться працювати з багатьма з’єднаннями, тепер не потрібно буде щоразу підключатися заново.

Теперь про редагування файлів. При відкритті файлу WinSCP створює його копію в тимчасовому каталозі, після чого відкриває її в вибраному зовнішньому редакторі. При зміні тимчасового файлу клієнт відразу закачує її на сервер. Так що як тільки ви поміняєте «Lorem ipsum» на «Ласкаво просимо на наш сайт» і збережете зміни, після відновлення вікна в браузері зміни вже буде видно.

Аналогічно добре продумана робота з декількома відкритими файлами, нехай навіть з різних ftp-акаунтів: при їх зміні нові версії також моментально закачуються на сервер.

Крім іншого, програма розробляється з відкритим вихідним кодом, а значить, абсолютно безкоштовна. WinSCP можна скачати як у вигляді інсталятора, так і її переносний (portable) варіант.

Де скачати WinSCP?

Завантажити WinSCP можна з офіційного сайту програми, там же можна добровільно пожертвувати розробникам грошей за їх працю. Ну а що, однозначно вона того варта.

В результаті маємо програму, яка вміє добре працювати з ftp, залишаючи функції файлового менеджера іншим програмам. Сподіваюся, тепер вибрати фтп-редактор вам буде трохи легше. До речі, яким ftp-менеджером користуєтеся ви?

Пост вийшов сьогодні немаленьким. Спасибі, що дочитали до цього місця. А тим, хто не дочитав, передайте, що тут теж було цікаво :).

Коменти

DЬIM

Надо же! Нашли замену Total Commander)))
Редактировать файлы сразу по FTP, жесть! Это либо не дорожить своим ресурсом, либо быть полностью уверенным в своих действиях.

Дедушка

Не вижу проблемы быть уверенным в своих действиях.

Артем

Да, да. Слышал. Но вряд ли в ближайшее время руки дойдут до него :)

Дедушка

Артем, а ты не кодишь на Python? Говорят, он очень компактный и строгий.

Артем

Дак HTMLPad тоже вроде имеет свой встроенный FTP, т.е. для него отдельный FTP клиент вовсе необязателен в случае если нужно на сервер изменения вносить прямиком.

Собственно HTMLPad похож на phpED судя повсему, но без явной поддержки поддержки PHP. Тот же PHPEd имеет автозаполнение не только для HTML/CSS, но и для PHP, причем функции показываются на основе текущих настроек сервера (т.е. если библиотека GD не установлена, то и функции из нее не будут показывать в списке). Ну а дебагер – это вообще отдельный разговор, не представляю как я кодил без него. Мне раньше постоянно не хватало возможности пошагового выполнения скрипта (какая всегда была при программировании Windows/DOS приложений).

Дедушка

Мне очень нравится HTMLPad как редактор для php/html/css. Хочу более плотно заняться php и видимо придётся его менять.

Артем

Ну PHPEd – это проф. инструмент для программистов больше, конкретнопод PHP заточен (даже собственный дебагер присутствует), но и до кучи там и подсветка любого другого кода (настраиваемая), поддержка CSS, HTML, всякие Tidy инструменты, форматтеры кода и пр. Правда и стоит это все недешево. Если что он здесь: http://www.nusphere.com/download.php.ide.htm

WinMerge да, для сравнения кучи файлов самое то. Он там может прямо в автоматическом режиме изменения вносить, а где сомневается – уже спрашивает.

Дедушка

Привет, Артём. Про phpED не слышал, надо попробовать. Мне предстоит скоро обновление Shop-Script с кучей внесённых в движок правок. И чтобы они не похерились, придётся качать голый дистрибутив и заливать обновленные файлы по одному после обновления.

Мне насоветовали WinMerge для таких целей, чтобы сравнить изменения в файлах.

Артем

Я использую три:
1) FileZilla: он умеет многопоточно заливать и сливать файлы. Удобно когда надо целый сайт из нескольких 1000 файлов слить себе на компьютер.
2) Directory Opus (это еще и отличная замена Total Commander): умеет крутую штуку, вывести все файлы из директории и поддиректорий одним списком (Flat режим просмотра), отсортировать их по дате и залить на сервер с учетом структуры папок (это особенно удобно когда вносится много изменений на локальном сервере, а потом просто по дате измененные файлы заливаются на сервер)
3) Ну а для редактирования я использую свой любимый PHP-редактор phpED, который имеет собственный FTP клиент, и именно его удобнее всего использовать для правки удаленных файлов. Грубо говоря там указывается FTP, а дальше выводится дерево папок и файлов. Двойной щелчок – файл открывается, Ctrl+S сразу сохраняется на сервере. Не нужно двух программ и переключения между окнами. Из бесплатных редакторов PsPad умеет так делать.

Дедушка

Жаль, у FZ симпатичный интерфейс. Многопоточность однозначно её плюс.

Vladimir

Редактор закрывать не надо, FZ отлавливает модификацию файла. Но кликать Да придётся.

Vladimir

Чего нет, того нет… Он предупреждает пользователя, что файл изменился и спрашивает, нужно ли заливать его обратно. А автоматом не заливает.

Дедушка

А как там с редактированием… Если сохранить файл в редакторе, клиент сразу закачивает их или надо закрывать редактор?

Vladimir

Кстати, каким ftp-менеджером пользуетесь вы?

FileZilla. Для меня его преимущество в том, что есть клиент и под Линь, и под Вынь. Домашний комп работает под Линуксом, на нетбуке стоит Винда. А так как формат файлов настроек одинаков, проблем с синхронизацией аккаунтов не возникает.