Наприкінці 2015 року ми вже писали про Signal Messenger і його головну перевагу — повну захищеність від несанкціонованого доступу. Відтепер Viber та WhatsApp теж стали використовувати шифрування end-to-end, забравши до себе частину аудиторії героя сьогоднішньої статті. Чи варто тим користувачам, для яких першим пріоритетом є безпека при спілкування, змінювати Signal на більш розповсюджений продукт? Я вважаю що ні, і ось чому.

По-перше, у мене є сумніви щодо 100% захищеності Viber та WhatsApp — як мінімум, ці сервіси не вміють блокувати додатки, які роблять скриншоти вашої переписки. По-друге, до розробників WhatsApp є великі питання щодо захищеності їх месенджеру від підміни ключів. І в останнє, в Signal теж розвивали свій продукт. Дізнаємося, що змінилося у месенджері більше ніж за рік.

Читайте про те, як будь-хто може читати вашу шифровану переписку в WhatsApp

Під час тестування виявилось, що Signal на Android блокує створення скриншотів, в той час як на iPhone все працює. Тож всі скріни зроблені на iOS.

Після виходу Android-клієнту розробники презентували десктопну версію програми та покращили синхронізацію між додатками, знайшли і виправили знайдені баги. Найбільше ж оновлення функціоналу відбулося восени 2016-го року — у жовтні було додано можливість відправки повідомлень, що автоматично видаляються.

Текст таких повідомлень можна прочитати тільки протягом заданого інтервалу. Крім того, користувачі додатку для Android вже можуть обмінюватись «дудлами», стікерами та зображеннями в форматі GIF.

Інтерфейс клієнтів маже не змінився з самого моменту створення месенджеру, він залишається максимально лаконічним — ніяких бокових консолей та додаткових іконок. На фоні «конкурентів» комусь це може здатись архаїчним, однак мені до вподоби такий мінімалізм. Чесно кажучи, я вже втомився від анімованих іконок та докучливих рекламних банерів.

Ще одна перевага, подумав, я: можна не робити скриншоти і взяти їх зі старої статті 2015 року. Але ж у мене все по-чесному, тож зробив нові.

З помічених мінусів — відсутність україномовного інтерфейсу.

Підсумок

Звичайно, месенджер не має стільки мультимедійних функцій та «прикрас», як WhatsApp. Однак його «фішка» в іншому — при використанні цього продукту ви можете бути на всі 100 впевнені в тому, що ваші дзвінки і переписка будуть недоступними для третіх осіб.

Щодо безпеки цього месенлжера говорив і Едвард Сноуден. За його словами, це «єдиниий месенджер, яким можна користуватись».

І нехай при отримані вхідного повідомлення ви не почуєте оригінальний звуковий сигнал як у Viber, проте ви знаєте, що це повідомлення надійшло тільки особисто вам і нікому іншому.

Коменти

А.

не відправляє повідомлення. весь час пхає їх через мобільну мережу, а не через інтернет, як звичайне смс.

юрій

саме через відсутність україномовного інтерфейсу, я не ним хочу користуватися . встановив, побачив общєпонятний і зразу видалив.

Назар Токар

Хіба досі не зробили? Це не ок звичайно.