Минулого тижня вийшов офіційний 56-й реліз браузеру Google Chrome, доступний для Windows, Chrome OS, MacOS та Linux. Тестування бета-версії розпочалося в грудні минулого року, і ось наприкінці січня ми побачили стабільну версію програми. Дізнаємось, що змінилося в найпопулярнішому в світі web-оглядачі.

З якогось моменту іменування версій браузерів кардинально змінилось: замість чогось на кшталт 1.4.5.4 ми отримали 17-ту, 25, а згодом і 40 версію. А Chrome з дивного неповороткого браузера перетворився на топовий продукт, яким користуються більшість в усьому світі.

Зовнішній вигляд в 56 версії не змінився.

Швидкість

Розробники покращили алгоритм перезавантаження web-сторінок. Тепер повторне відображення ресурсу відбувається на 28 відсотків швидше. Досягнути приріст в продуктивності вдалося завдяки оптимізації процесу перевірки активних джерел, тепер більше даних завантажується з кешу.

Це круто, але не так вагомо, як в нещодавньому осінньому оновленні від Opera, який став працювати значно швидше.

Боротьба з Flash

Ще один кілок у серце флешу. Давно час відправити цю технологію в архів, і Google дуже активно над цим працює в компанії з Apple. На iPhone, нагадаю, флеш ніколи і не підтримувався.

Читайте також: HTML5 витіснить flash-банери в Google Adwords (російською)

В новій версії програми тепер за замовченням відключена підтримка Flash. Ця технологія давно вважається архаїчною і критикується через велику кількість проблем із безпекою, однак вона ще досить популярна на деяких сайтах. Для відображення мультимедійного контенту Google рекомендує використовувати HTML5.

До речі, так змінювалась популярність Flash в світі протягом 5 років:

Графік: httparchive.org

Обмеження фонової передачі даних

Відтепер оглядач обмежує трафік для неактивних вкладок. Цей ліміт позитивно впливає на енергозбереження, однак іноді таке обмеження неможна назвати звучним.

Розробники програми вже заявили, що і надалі покращуватимуть алгоритм передачі інформації у фоновому режимі.

Що ще?

Ще як завжди безліч невеликих допрацювань.

Додано підтримка великої кількості нових API та CSS, які точно оцінять девелопери. Також реалізовано можливість відтворення аудіоформату FLAC. Це можна вважати великим плюсом для користувачів MacOS, в цій операційній системі даний формат не підтримується стандартними інструментами.

Крім того, браузер став попереджати про передачу приватної інформації на сайти, які не підтримують захищені протоколи.

Бачимо, що список змін немалий. Рекомендую оновити свій браузер всім користувачам Google Chrome, окрім тих, які люблять дивитись відео у фонових вкладках.

 

Коменти