Dota 2 (Defence of the Ancients, або «Оборона Древніх») — онлайнова гра, в якій беруть участь дві команди по п’ять гравців. Хоча деякі експерти і вважають Доту грою для школярів, саме серед її гравців проводяться всесвітньо відомі чемпіонати з величезною аудиторією та мільйонними призовими фондами.

Гравець вибирає команду, у кожній з команд беруть участь п’ять геймерів. Задача — зруйнувати базу противника та захистити свою.

Кожен персонаж має свою спеціалізацію та здібності. За перемоги і досягнення у грі героям видається віртуальне золото, яке потім можна витрачати на ровиток героя.

Турніри

Команди з усього світу регулярно змагаються у чемпіонатах. На турнірі GamesCom, організованому розробником гри Valve, змагалися 16 найкращих команд світу.

Призовий фонд складав 1,6 млн доларів. Тоді переможцями турніру стала українська команда «Natus Vincere», яка отримала за перемогу трохи більше мільйона доларів.

Наступного року в американському Сіетлі на другому турнірі «The International 2» перемогли китайці iG, отримавши 3 млн доларів, а українці зайняли друге місце.

Фінал змагання The International 2016 подивилися 5,5 млн глядачів, а призовий фонд склав тоді 20 млн доларів. Перемогу отримали китайці «Wings Gaming», забравши з собою 5 мільйонів. Українська команда зайняла останні місця в рейтингу, заробивши, тим не менш, 103 тис. доларів.

15 лютого 2017-го року пройшов трьохмільярдний матч в Доту.

Трохи історії

Вперше гра була анонсована у жовтні 2010 року як просте продовження карти DotA іншого онлайнового додатку Warcraft III. Офіційний реліз відбувся 9 липня 2013 року.

Розробник додатку — давно відома компанія Valve, вона подарувала нам Half-Life та Counter-Strike («халву» і «контру»), також у вона є власником найбільшого в світі ігрового магазину Steam. В основі «другої Доти» лежить ігровий рушій Source 2, він замінив першу версію ядра 2015 року.

З того часу гра і має звичний вигляд.

Інший, не менш відомий розробник ігор, Blizzard 2012 року звернувся до Апеляційної палати США з патентів щодо прав на використання бренду Dota. В результаті суд виграла Valve, а Blizzard був змушений змінити назву власного продукту.

Дота неодноразово отримувала нагороди як найкраща гра року від всесвітньо відомих видань PC Gamer і Gametrailers.

Чудовий геймплей, непогана графіка та відносна лояльність до ресурсів системи — такі прості речі принесли цій грі успіх. В уявному світі геймери проводять мало не весь вільний час, а на змагання збираються десятки тисяч гравців з усього світу.

Коменти

Вікторія

Я боюся навіть починати у Доту грати. Хтозна, може один раз спробую — і все, закину роботу, друзів, хлопця і буду харчуватися чіпсами та колою.

Назар Токар

…і заробляти десятки тисяч доларів на місяць? Є варіанти ?