Ще у січні власник месенджера Telegram Павло Дуров пообіцяв, що незабаром його сервіс отримає голосові дзвінки між користувачами.

На відміну від Viber, WhatsApp та великої кількості інших сервісів, Telegram залишався чи не єдиним месенджером, який не пропонував своїм юзерам можливість здійснення голосових дзвінків, не кажучи вже про відеоконференції. А якщо врахувати те, що у тому ж самому Вайбері вже майже рік працює End-to-end-шифрування, логічно, що «телеграмівцям» необхідно було щось відповісти конкурентам.

Нарешті в блозі компанії з’явилась офіційна заява — 30 березня в телеграмі запускають голосові виклики. В перші кілька днів дзвонити зможуть тільки користувачі з країн Західної Європи, згодом — всі останні.

Для того, щоб дзвінки запрацювали, необхідно, щоб вам подзвонив будь-хто, у кого дзвінки вже працюють, після цього послуга буде активована.

Ми перевірили роботу дзвінків. Якість звуку виявилось відмінною, з’єднання не переривається і пауз у розмові немає.

Дзвінки, як і розмови в Telegram, захищені шифруванням. Для перевірки надійності розробники додали новий способ перевірки шифрування: на телефоні двох абонентів відображаються чотири різних іконки з emoji, їх потрібно порівняти.

Якщо іконки однакові, це означає, що дзвінки захищені. Таким чином іконками було замінено перевірку коду безпеки, як це працювало раніше.

Швидкість передачі даних теж на висоті. В програмі немає вибору аудіо-кодеків, ніяких додаткових даних вводити не треба.

Після кожної розмови її технічні дані (не сама розмова) обробляються і на основі цих даних програма визначає, чи з’являлись проблеми при спілкуванні, яким був пінг, чи нормальною була якість дзвінка тощо.

При використанні Wi-Fi і мобільного інтернету програма використовуватиме різні методи стиснення, щоб зменшити об’єм трафіку. Це також відбувається автоматично.

Окрім того, тепер в налаштуваннях можна вказати, хто зможе дзвонити. Наприклад, можна дозволити дзвінки тільки для контактів. Окрім того, можна вручну вказати, щоб програма завжди використовувала менше даних при передачі голосу.

Якщо ваша версія програми ще не підтримує дзвінки, тоді ви не побачите повідомлення про вхідний виклик. Наберіться терпіння — скоро все запрацює :).

Коменти