За новими неофіційними стандартами від пошукових систем, завантаження сайту повинно тривати не більше 3 секунд. Найголовніша дилема при цьому — як стискати хображення так, щоб вони не втрачали якість і при цьому не займали забагато місця.

У Google вирішили допомогти web-розробникам і презентували новий алгоритм стиснення JPEG-файлів з відкритим кодом під назвою Guetzli. З його допомогою можна зменшити розмір кінцевого об’єкта на 35 відсотків без втрати якості.

Для прикладу розробником була оброблена фотографія кота, точніше — його частини:

Зліва розташоване оригінальне зображення розміром 20 на 24 пікселі, в центрі — зображення після обробки стандартним декодером libjepg, справа — картинка після трансформування за допомогою Guetzli. Як бачимо, стиснуті зображення майже не відрізняються.

В основі нового методу обробки, пояснюють розробники, лежить особливий механізм квантизації. Суттєвий плюс Guetzli — кінцеві файли без проблем зможуть розпізнати сучасні браузери та програми для обробки фотографій, а це значить, що не буде потрібно використовувати додатковий софт.

Стиснення об’єктів відбувається повільніше, аніж при роботі звичайних алгоритмів. Хоча, з іншого боку це буде помітно лише на застарілих комп’ютерах при обробці файлів з високою роздільною здатністю.

Це вже не перший проект від Google, який спрямований на оптимізацію розміру картинок. Раніше вже був представлений декодер Zopfli, він дозволяє упаковувати файли форматів PNG та Gzip. Окрім цього, компанія презентувала свій формат зображень WebP, однак він ще не дуже поширений у наших інтернетах.

Коменти