У двох найбільших торент-трекерів планети проблеми – через претензії правовласників у них постійно змінюються доменні імена, хостинг і країна реєстрації.

Щоб користувачі могли продовжувати обмінюватися контентом, автори трекерів і найактивніші користувачі створили кілька “проксі”, сайтів, які дублюють функціонал кожного з трекерів і використовують ту ж або резервну базу даних торентів.

Британський вчений Габор Шатхмані вирішив перевірити, чи правда всі ці проксі є дублікатами оригінальних PirateBay і Kickass.

Звіт про його роботу виявився невтішним: з 6,158 перевірених проксі тільки 21 сайт не намагався встановити вірусні програми на комп’ютер користувача. Сайти дійсно мають більш-менш актуальною базою торентів і дійсно можуть служити посередниками для доступу до трекера в країнах, де вони заблоковані.

Проте, перед тим як дати вам завантажити True Detective, більшість з них спочатку встановить вам вірус або відкриє нове вікно з рекламою.

Зараз Pirate Bay, Kickass Torrents, ExtraTorrent і інші основні гравці глобального ринку торентів починають блокувати для підозрілих користувачів доступ до своїх сайтів. Проте, у зловмисників вже є копії баз торентів, які можуть їм дозволити на деякий час відмовитися від копіювання новинок і залишатися на плаву.

Як це працює

Технічно зараз 99.7% “дзеркал” торентів додають до кодц сторінок шкідливий JavaScript-код, який намагається або встановити вірус, або перейти за рекламним оголошенням.

Втім, і самі трекери не відрізняються гарною поведінкою: реклама на тому ж Pirate Bay дуже агресивна, часто показує спливні вікна й повідомлення, може відкривати сайти рекламодавців в нових вікнах або навіть на фоні, щоби користувачі їх не бачили. Все це підриває довіру до колись вільної і безкорисливої ​​сфері обміну даними – торент-трафіку.

Ось як виглядає справжній Pirate Bay без блокувальника реклами:

pirate bay

Додає масла в вогонь і Google. Якщо ви спробуєте шукати “Pirate Bay proxy”, то побачите купу пропозицій, більшість з яких виявляться тими самими підробленими сайтами. Жодних дій для боротьби з таким явищем гугл не робить, тим самим дозволяючи недосвідченим користувачам качати собі тонни вірусів.

Як знайти справжній Pirate Bay?

Єдиним відомим мені й актуальним на сьогодні варіантом є пошукова система DuckDuckGo. У чому її переваги:

  1. Пошуковик не веде жодних логів про ваші пошуки. Історія відвідувань, пошуку, місцезнаходження тощо просто не зберігається на їх серверах. На відміну від Google, який збирає про вас максимум доступної інформації.
  2. Пошуковик завжди “знає”, де заритий справжній Pirate Bay. Офіційний сайт відзначається в резлуьтатах наклейкою “Official Site”:

настоящий сайт pirate bay в duckduckgo

Тому наступного разу, щоби завантажити відео або програми з торентів, користуйтеся DuckDuckGo і не давайте шансу зловмисникам користуватися вашими даними. Успіхів!

Коменти

MG

…поэтому наверно есть смысл проводить поиск на подобных трекерах в виртуальной машине, куда установлен одноразовый Linux… Так гораздо безопаснее, должно быть

Виталий

До 4 грамматических ошибок нашел. Сложная неделя?))) Статья хорошая, спасибо!

Назар Токарь

@Виталий, 3.5? :)
Уже стыдно, сейчас исправлю, спасибо!

Виталик

@Назар Токарь, ссори за нудность и свой перфекционизм, но “Бринатский ученый” еще Бринатский ))

Назар Токарь

Спасибо, и правда, ученый обидится :)