Про те, який месенджер слід вважати найбезпечнішим, ведуться нескінченні суперечки. Зазвичай лідирує Telegram зі своїм відкритим кодом і постійним шифруванням, наївні спроби захисту повідомлень приймаються також в WhatsApp.

Viber, як і Skype, традиційно нагадує долото, через яке вашу переписку не побачить хіба що ледачий, не кажучи вже про людей в штатському.

Ринок мобільних месенджерів сильно перевантажений пропозицією. За інтерес користувачів йде постійна боротьба, а такого швидкого розвитку технологій в цій сфері ще ніколи не було. У хід йдуть будь-які переваги: безкоштовні дзвінки і чати, шифрування, підтримка будь-яких платформ, дзвінки на мобільні, гарний дизайн, веб-версії і ще бог знає що.

Схоже, що на цьому ринку з’явився новий гравець і новий конкурент Telegram з безпеки у вигляді мобільного мессенджера Signal.

Раніше він працював тільки на iPhone, а пізніше з’явилася версія для Android. Інтерфейс програми взагалі нічим не виділяється, з першого погляду його навіть складно відрізнити від продукту Дурова (переконайтеся на скріншотах):

signal messenger интерфейс

Все листування шифрується, а ключі для розшифровки зберігаються тільки на пристроях учасників. Значить, листування в Signal буде анонімним, якщо протокол шифрування не зможуть зламати. Звучить добре.

З цікавого я б відзначив підтримку дзвінків, також шифрованих. Дзвонити можна тільки іншим абонентам програми, на мобільні і міські телефони дзвінки не поширюються.

Дуже цікава функція заборони скріншотів стороннім програмам. Під час роботи додаток блокує можливість іншим програмам робити скріншоти, щоб вони «не бачили» переписку. Ми поки не зустрічали нічого подібного, ідея дуже цікава.

Вихідні тексти Signal відкриті і доступні (GitHub) всім бажаючим, розробка ведеться за рахунок пожертв. Ніякої монетизації і реклами в додатку немає і, як обіцяють розробники, не буде.

Цікаво, що Едвард Сноуден теж заявив про свою любов до Signal.

 

Пана Сноудена багато хто вважає борцем проти стеження і тотального контролю, хоча вся його історія виглядає дуже підозріло. Я вже не кажу про прохання політичного притулку в Росії, яка нагадує Депардьє, що сильно поїхав головою на старості.

Чи довіряти Сноудену, кожен вирішує сам, а чого чекати від Signal — подивимося.

Коменти